Baba

Ha túl kevés az anyatej

Míg néhány tanulmány szerint az anyák 10-15%-ának kevés a teje, a szoptatási tanácsadók szerint ez a leggyakoribb ok, amiért hozzájuk fordulnak az édesanyák.
2019. November 19.
Ha kevés az anyatej (Fotó: iStock)

A probléma hátterében számos dolog állhat, az anatómiai gondoktól kezdve, a pajzsmirigyproblémákon át egészen addig, hogy valaki egyszerűn nem szoptat eleget, de betegségek, sőt akár korábbi mellműtét is okozhatja azt, hogy kevés lesz a tej. Sőt, olyan pszichés okok előfordulhatnak, amelyek gátolják, hogy az anya megfelelő mennyiségű tejjel tudja táplálni a gyermekét, még ha szervezete képes elegendő anyatejet termelni.

Amíg a probléma megoldásán dolgozunk, a kisbabát addig is táplálnunk kell, hiszen ha nem kap elegendő tápanyagot, a baba kiszáradhat, beteg lehet. Ha kevés az anyatej, ezért is szükséges képzett szakember, orvos segítségét kérnünk.

Hogy lehet előre felkészülni?

Julie Rosen, szoptatási tanácsadó szerint van néhány jel a terhesség alatt, amelyek felhívhatják a figyelmet az esetleges problémára. Ilyen lehet, ha például a mell nem változik különösképpen, tehát nem lesz teltebb, érzékenyebb, nem lesznek sötétebbek a vénák, illetve a bimbóudvar. Az asszimmetrikus, egymástól távolabb levő mellek is jelezhetik a tejtermelés zavarát. A figyelmeztető jeleken kívül az emlőműtétek, a policisztás petefészek szindróma, a különböző pajzsmirigyproblémák és a cukorbetegség is hatással lehet a tejtermelésre. De az anya étrendje, súlya, és egyéb életmódbeli tényezők is fokozhatják a tejtermelési gondokat.Azonban azt fontos leszögezni, hogy ezen kockázati tényezők egyike sem garantálja 100%-ban, hogy valóban kevés is lesz az anyatej. Azonban jó okot adnak arra, hogy már a terhesség során felkészüljünk az esetleges problémára, hogy ha valóban gond van, legyen egy kész táplálási tervünk. Ehhez egy gyermekorvos, szoptatási tanácsadó segítségét is kérhetjük, hogy idejében megértsük, mi számít sikeres szoptatásnak, és mi az, ami nem.A szakember szerint fontos, hogy az édesanyák megértsék, hogy az elegendő tejtermelés érdekében az első időszaban nagyon gyakran kell szoptatni. Ehhez napi 8-10-12 etetésre is szükség lehet.

Hogy ismerhetjük fel a problémát?

A legmegbízhatóbb módszer, amellyel észrevehető a tejellátás zavara, hogy figyeljük a baba súlyát. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint ha a baba a születési súlyának több mint 7%-át leadja, és a súlygyarapodás nem kezdődik meg az 5. naptól, az jelezheti, hogy kevés a tej. A sűrűbb, sárgább kolosztrum, azaz az előtej helyett a valódi anyatej nagyjából a 3. naptól jön, ha ez késik, az is jelezheti a problémát. Egy 2010-es kutatás szerint az édesanyák 72%-a tapasztal késést (akár több mint 72 órát is), aminek kockázati tényezői lehetnek a magasabb életkor, a túlsúly, illetve az újszülött nagyobb születési súlya. Az anyatej termelődésének késése nem feltétlenül jelent tejtermelési zavart, de az első napokban igényelhet kezelést.

Mit tehetünk, ha kevés a tej?

Ha kevés a tej, akkor először érdemes megszoptatni a babát, majd kiegészítő táplálékként donortejet vagy tápszert adni neki. Érdemes gyakoribb fejéssel is próbálkozni, hogy a saját, lefejt tejet is adhassuk a babának kiegészítésképpen. Julie Rosen szerint a csecsemők mindig hagynak egy kis tejet, miután megszoptatták őket, ezért érdemes lehet azt lefejni, hiszen ez is ösztönzi a szervezetet arra, hogy még több tejet termeljen.

Orvosi segítség

Ha kevés a tej, érdemes kivizsgáltatni minden lehetséges betegséget, ami ennek a hátterében állhat. Az anya esetleges orvosi problémái mellett a kisbabánál is lehetnek gondok, ami miatt nem tud megfelelően szopni, így nem eszik eleget, és emiatt nem termelődik elegendő anyatej sem. Ilyen ok lehet például a lenőtt nyelv, amely azt jelenti, hogy túl feszes a nyelv alatti hártya, és ez megnehezíti a táplálkozást. De a baba gyenge szívóképessége is okozhat hasonló gondot. Ha a szoptatás befejeztével túl sok tejet tudunk lefejni, az jelezheti, hogy a baba nem tud megfelelően táplálkozni.

Hagyjunk fel a mindent vagy semmit gondolkodásmóddal

A szoptatás, az anyatej lefejése, illetve a szülés utáni regeneráció folyamata ijesztő lehet egy újdonsült édesanyának. Ha az első két hétben nem megy tökéletesen a szoptatás, az nem jelenti azt, hogy nem is fog rendbe jönni a dolog. Az emiatt érzett nyomás fokozhatja a szülés utáni depresszió kockázatát is, a túl gyakori tejfejés pedig időt vehet el a gyermektől, és az alvástól is. Ha az anyuka nagyon rágölcsöl a tökéletes szoptatásra, az a mentális egészségére nézve is veszélyes lehet, éppen ezért meg kell próbálni megbékélni a gondolattal, hogy a szoptatás mellett esetleg kiegészítő táplálásra is szükség lehet.Azt, hogy a baba esetleg nem kap elég tápanyagot, folyadékot, jelezheti a szájszárazság, és ha nem elég nedves a pelenka. A baba viselkedésével is felhívhatja a figyelmet az esetleges bajra: ha az első három hétben “túl jó” a baba, azaz nagyon sokat alszik, folyton álmos, és fel kell ébreszteni azért, hogy egyen, illetve ha a baba folyamatosan sír az etetések között, és az anya egy percre sem teheti le. Ha ezeket tapasztaljuk, azonnal keressünk fel egy szakorvost.(Forrás: nytimes.com)Kapcsolódó írásaink: