Baba

Ha szoptatsz, szoptatástól szoptatásig tervezel

Azt, hogy szoptathattam a gyermekemet áldás volt. Tudom, hogy nem mindenki képes vagy hajlandó a szoptatásra, de én büszke vagyok arra, hogy szoptattam.
2018. Június 06.
Ha szoptatsz, szoptatástól szoptatásig tervezel

Szoptatni elköteleződést jelent. Nem csak abban az értelemben, hogy iszol-e kávét vagy egy pohár bort. Amíg nem szoptatunk nehéz elképzelni mit is jelent pontosan ez az elköteleződés.

Szoptatni egész embert kíván, ez egy teljes munkaidős feladat. Pontos ritmusa van, a mindennapi szervezésben ez előregondolkodást, ütemezést jelent. Ennek a felismerése volt az, ami leginkább meglepett a szoptatásban.

Mert arra senki sem figyelmeztetett, hogy az életem három órás etapokból fog állni.

A nappalaim és az éjszakáim három órás ciklusokból álltak. Egymásba folynak, nem különülnek el élesen, mint korábban, észrevétlenül kerülünk át az éjszakából a nappalba. Egy olyan babával, aki naponta nyolc-tíz alkalommal is szopik kicsit kaotikus az élet.

Már önmagában az otthonról való elindulás sem egyszerű. Az előkészítés és tervezés kulcsfontosságú.

Ha hosszabb időre el kell mennem valahova, muszáj olyan helyet találnom, ahol tudom, hogy könnyen szoptathatok.(Az autó hátsóülése például nagyszerű helynek tűnhet, de nem feltétlenül ez a legideálisabb. Jobb egy olyan helyet találni, ami szoptatásbarát.)

A napom valahogy így nézett ki: mielőtt kilépünk a házból még meg kell szoptatnom a babát. Pelenkacsere, büfiztetés. Ez rögtön egy órába telt. Miután ezzel meg is lennénk, felkaphatom a táskám, és elindulhatunk. Gyógyszertár, autósmosás. És máris jött az újabb szoptatás. Vásárlás, böngészés, nézelődés és ismét szoptatás. Ezzel rögtön egy órával hosszabb ideig tartott a betervezett feladatok elvégzése.

És nem egyszerűbb a helyzet akkor sem, ha ki sem mozdulsz a lakásból.

Szoptatás, altatás. Amíg alszik van két órád arra, hogy elvégezd az otthoni teendőket. Most alszik, most van időd bekészíteni a vacsorát, hiába van még csak délelőtt 11. Gyorsan bedobálod a mosást, lezuhanyzol, és közben ketyeg az óra, mindjárt ébred. Rácsodálkozol, hogy milyen sok mindent meg tudtál csinálni ebben a két órában.

És felébredt. Kezdődik elölről az egész. Mókuskerék? Igen. Kimerült vagy? Igen. Szeretnéd, hogy valaki csak néhány napra átvegye tőled ezt az egészet? Igen. Jó lenne kicsit kimozdulnod otthonról? Igen.

De az anyaság már csak ilyen.

Most van szüksége rám. Én jelentem számára a világot. Három órás etapokban élem az életem, szoptatástól szoptatásig. Visszatekintve milyen büszke leszek erre az időszakra, amikor már óvodába fog járni. Amikor már nem szoptatom. Amikor már nem lesz ennyire szüksége rám. De most még igen, úgyhogy amíg csak lehet, kitartok.

(VIA)

Kapcsolódó cikkeink: