Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha szeles a baba

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 8. | Frissítve: 2018. november 15.

Forrás: Kismama magazin

Az első három hónapban gyakori, hogy a kisbabának fáj a hasa, mert felfújódik, és megreked benne a levegő. Ilyenkor nem az anyatej minősége rossz, inkább arról van szó, hogy a baba emésztőrendszere még éretlen.

Mit tehetünk, ha fáj a baba hasa?

Előfordulhat, hogy egyes ételféleségeket, például a tehéntejet törölni kell az édesanya étlapjáról, hátha ez könnyebbséget hoz.
Az édesköménytea vagy a szoptató nők számára összeállított teakeverék (ez is tartalmaz édesköményt) hatóanyagai az anyatejben is megjelennek, és éreztetik is áldásos hatásukat a kisbabán, ezért sem kell teáztatnunk a szoptatott csecsemőt.
Ha azonban az anya túl sok szélhajtó teakeveréket fogyaszt, éppen ez válthat ki hasgörcsöt a picinél. Ha minden igyekezetünk ellenére mégis rendszeres kínozzák a görcsök a kisbabát, szerezzünk be a gyógyszertárból egy szélcsövet. Ez a kis lekerekített végű cső, amelyet a baba végbelébe vezetve használunk, segít a megrekedt szelek eltávozásában.
Fektessük a kicsit a hátára, hajtsuk fel a lábait. Krémezzük be a szélcső végét és vezessük be óvatosan a végbélbe. Simogassuk gyengéden a pociját az óramutató járásával megegyező irányban. Térdeit kissé nyomjuk a hasára. A levegő (illetve a széklet) így könnyebben távozik. A művelet néhány másodpercig tart. Nem okoz fájdalmat a babának, sőt megkönnyebbül tőle. Rendszeres használatát azonban nem javasoljuk, hiszen az a cél, hogy az alapvető életműködésekkel egymagában is boldoguljon a baba.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések