Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha rosszul alszik a gyerek, felnőttként is rosszul fog

Szerző: Babaszoba.hu

2017. november 27. | Frissítve: 2019. július 16.

Forrás: PharmaOnline

A 6 hónapos és négy év közötti gyerekek mintegy 10-20 százalékánál jelentkezik alvászavar. Azok a gyerekek, akiknél jelen van az átalvási probléma, felnőttként is álmatlanságtól szenvednek.

Ha rosszul alszik a gyerek, felnőttként is rosszul fog

A gyerekek kb. 20 százalékánál jelen van elalvási vagy átalvási probléma, a 4-8 éves korosztályban a leggyakoribb az alvajárás. Prof. dr. Angelika Schlarb alváskutató szerint aki gyerekként küszködik az alvással, az elég nagy valószínűséggel felnőttként sem tud majd nyugodtan pihenni, bár vannak a problémának olyan részei, amelyek kinőhetők. Az alvászavarok nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki.
Egy kutatás szerint a 18 éven aluliak 19,5 százaléka alvászavarral küzd, ami azt jelenti, hogy legalább 3 hónapon keresztül heti több alkalommal jelentkezik elalvási vagy átalvási zavar. Elalvással a korosztály 13 százaléka, míg átalvási problémákkal 8,8 százalékuk küzd.
Az alvászavarnak hosszú távon egészségkárosító hatása van: nő a cukorbetegség kockázata, csökken a koncentráció és nő az agresszió, gyerekeknél tanulási nehézségek és figyelemzavar is jelentkezhet.
A gyerekek alvászavari mögött több ok is állhat, az egyik a túlságosan is ingergazdag környezet: tévézés, mobilozás, számítógépezés. Dr. Alfred Wiater a Németországi Alváskutatási és Alvásmedicinai Társaság elnöke szerint három évesnél fiatalabb gyerekeknek egyáltalán nem szabadna ezeket az eszközöket használnia.
Jellemzően a szülők sokáig halogatják gyermekorvos- pszichológus felkeresését a problémával, miközben ha időben segítséget kérnének, akkor az javíthatna a problémán.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák