Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha nem a tankönyv szerint fogzik a gyerek

Szerző: Biczó Gabriella

2019. május 28. | Frissítve: 2020. szeptember 21.

Forrás: babaszoba.hu

Általánosságban elmondható, hogy az első tejfog hat hónapos kor környékén bújik ki. De felmerülhet a kérdés, mi történik akkor, ha az átlagostól eltérő időben és sorrendben törnek elő a tejfogak.

Ha nem a tankönyv szerint fogzik a gyerek
A fogak fejlődése már a prenatális szakaszban megkezdődik. A magzati korban már mind a 20 tejfog csírája megtalálható az állcsontban. A baba megszületését követő 2-3 hónapban már jelentkezhetnek a fogzás tipikus tünetei: fokozott nyáltermelődés, nyűgösség, sírósság, alvászavar, étvágytalanság. Természetesen vannak olyan babák is, akiknél szinte észrevétlen a fogzás folyamata és csak a kanál megkoppanása jelzi a szülőnek, hogy bizony már ki is bújt az első fogacska.

Általános előtörési idő

Hagyományosan az első fog kibújását a baba hat hónapos korára tesszük és általában a második fog nagyon rövid időn belül követi az elsőt. A tankönyvi sorrend és a fogak kibújásának ideje így néz ki: 6-10 hónapos kor körül kibújnak a két alsó középső metszőfogak (nem egyidőben, de gyorsan egymás után). A baba 8-12 hónapos kora között a két felső középső metszőfog is megjelenik, nagyjából ugyanebben az időszakban 9-13 hónapos korban áttörnek a felső oldalsó metszőfogak is (szintén kettő). 10-16 hónaposan tovább gyarapszik a tejfogak száma és előbújnak az alsó oldalsó metszőfogak is, majd 13-19 hónapos korban az első őrlőfogak is megjelennek alul fölül egyaránt. A négy szemfog 16-22 hónapos korban bújik ki. Végül 25-33 hónapos kor környékén a második őrlőfogak kibújásával válik teljessé a folyamat és így a baba mind a 20 tejfoga áttört.
Láthatjuk, hogy a fogzás egy hosszú folyamat, egészen 3 éves korig is eltarthat - persze nem folyamatosan tüneteket produkálva. Ugyanakkor a fenti időrendiség és sorrend csak nagy általánosságban igaz, az ettől való eltérés, akár jelentős eltérés is teljesen rendben van és nem szolgáltat okot az aggodalomra. Ez csupán a statisztikai átlag, az egyes babák nagyon eltérő fejlődésűek, ezért a fogzásuk is nagyon változatos és időben komoly eltérések is lehetnek a kisbabák között.
A fogacskák gyakran párosával törnek elő, egymás mellett vagy jobb és bal oldalon szimmetrikusan. Két és fél-három éves korra ideális esetben az összes tejfog előbújt. A lányoknál hamarabb törnek elő a fogak, mint a fiúknál.

Nagy egyéni eltérések lehetnek

"Nagyon szélsőséges esetek is előfordulhatnak. Például, amikor úgy születik egy baba, hogy már van foga vagy a születés után egy-két héttel bújik ki a fog, ezt korai fogzásnak nevezzük. A másik véglet, amikor egy évesen még nincs tejfog a szájban? - mondja Dr. Nagy Aliz, az Újbudai Fogászati Centrum konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa.
Jól látható tehát, hogy teljesen rendben lévő, ha ezen időintervallumon belül, valamikor megkezdődik a fogzás. Az is rendben van, ha 4 hónaposan már kibújik az első fogacska és akkor sem kell aggódni, ha csak 1 éves kor környékén jelenik meg az első tejfog. Ilyenkor a türelmes várakozáson kívül nincs más teendő. A sorrendre ugyanez érvényes, semmilyen probléma nincs akkor, ha eltér az átlagostól, sőt még az is elképzelhető, hogy egyidőben nem is egy, hanem egyszerre két fog is kibújik.
Természetesen más a helyzet akkor, ha a méhen belül éri valamilyen káros hatás a magzatot, ami a fogcsírák fejlődésére is hatással lehet. Fontos szerepe van a genetikai tényezőknek, és a környezeti hatásoknak (fertőzés, gyógyszerek, trauma) egyaránt. Ezek csírahiányt okozhatnak, ami már a tejfogazatban is jelentkezhet, legfőképp a frontfogaknál. A csírahiány esztétikai, rágási problémákat okoz. Beszédhibák kialakulásához vezethet, és a fogágy fejlődését is negatívan befolyásolja.
Sajnos gyakori, hogy a tejfogcsíra hiánya esetén a maradófog csírája is hiányzik. Ebben az esetben indokolt 3 éves kor körül ellátogatni egy fogorvoshoz, aki megállapítja az esetleges csírahiányt. A tejfogak pótlása nem lehetséges, mert 18 éves korig fejlődik az állcsont. Annál égetőbb a maradófog hiányának megoldása.
Más a helyzet, ha korábban a babánál valamilyen fejlődési rendellenességet diagnosztizáltak, a szájpadhasadék vagy az arc fejlődési rendellenessége a fogcsírák fejlődésére is kihathat.
Felmerülhet a kérdés, hogy ha egy babának 8-10 hónaposan sincs egyetlen foga sem, akkor hogyan történjen a hozzátáplálás, a darabos ételek bevezetése, a rágás. Lehet, sőt kifejezetten hasznos, ha rág a baba, természetesen nem nagy, kemény falatokat, de kicsit puhább, rágható falatkákat - felügyelet mellett - nyugodtan adhatunk a babának akkor is, ha nincs vagy nagyon kevés fogacskája van.

Fogápolás a kezdetektől

Ne felejtsük, hogy már az első fog megjelenésétől gondoskodnunk kell a fogápolásról. Eleinte még nem gond, ha nem fogkrémmel, hanem csak tiszta vízzel áttöröljük a fogakat, esetleg egy vízbe mártott babafogkefét használunk. Érdemes kipróbálni, hogy a fogmosást az esti fürdetés játékos részévé tesszük. Fontos kerülni a cukros italokat, az édességet és nagy gondot fordítani a helyes és egészséges táplálkozásra a fogak szempontjából is.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A táplálkozás szerepe az egészséges életmód kialakításában

A kisgyermekek egészséges táplálkozása komoly feltörést okozhat a szülőknek. Ebben a cikkben sorra vesszük az 1-3 éves korosztály speciális igényeit, és azt, mivel biztosíthatod ennek az intenzív időszaknak a tápanyagigényét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák