Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha nagy a baba pocakja

Szerző: Dr. Vészi Zsuzsanna

2002. november 30. | Frissítve: 2016. november 17.

Forrás: Anyák Lapja

A tekintélyt sugárzó, erőteljesen elődomborodó pocak egyáltalán nem csak a sörkedvelő férfiak (és nők) privilégiuma. Akad szép számmal ilyen baba, kisebb-nagyobb gyerek is, akinek meglehetősen tekintélyes a pocakja.

A nagy pocak betegségre is utalhat


Legtöbbjük jó húsban is van, afféle Döbrögi típus. De van átlagos testsúlyú, cseppet sem kövér gyermek is, akinek ugyancsak szépen gömbölyödik a hasikája. Teljesen egészséges, csak éppen hasfalának izomzata lazább az átlagosnál, egyszerűen ezzel az adottsággal született. Ám a nagy has betegséget is jelezhet: felszívódási zavart, májbetegséget, fejlődési rendellenességet, számos más testi - és lelki! - bajt.

Hirschsprung-kór

Normális testsúllyal, látszólag egészségesen születnek. Ha egy jól szopó babának három napig nincs széklete az nem kóros, miután az anyatejben természetesen nincsen rost, egyes csecsemők csupán három-négy naponta ürítenek székletet. Ez nem igazi székrekedés, nem kóros állapot. Bizony el kell gondolkodni, mi lehet az oka, ha ennél több ideig sincs széklet, a baba hasa felpuffad, és elkezdi kihányni a tejet. A kicsi pocakja ilyenkor szokatlanul nagy és feszes. Ezek a tünetek bélelzáródásra utalhatnak, ezért azonnal gyereksebészeti ellátásra lehet szükség.
A veleszületett vastagbél-tágulat egy olyan fejlődési rendellenesség, amelyben a végbél bizonyos szakaszán hiányzanak az idegvégződések. Ezek az idegvégződések, más néven receptorok, érzékelik a felgyülemlett széklet nyomását a bélfalon, s indítják el a gerincvelői székelési reflexet. Ha egy szakaszon hiányoznak, nehezen megy a székelés, esetleg teljesen megszűnik. A felgyülemlett sok széklet kitágítja a vastagbelet.
A Hirschsprung betegség nem mindig diagnosztizálható gyorsan, de van olyan is, hogy akár egyhetes babánál is kiderülhet. Ha a receptorok hiánya csak rövid bélszakaszra korlátozódik, a betegség kevésbé súlyos, mint amikor nagyobb kóros végbélszakaszt érint. Ilyenkor a jellemző tünetek kialakulásáig több év is eltelhet, s van olyan gyerek, akiről csak hat-nyolcéves korában derül ki, hogy Hirschsprung-kórja van.
E betegséget csak műtéttel lehet meggyógyítani, amikor is eltávolítják a beteg bélszakaszt. Az ilyen gyerekeknél esetleg károsodhat a végbél záróizomzata, de többségük rendesen szobatisztává válik, legfeljebb egy kicsivel később. Az esetleg megmaradó székrekedésre való hajlam a szokásos házi szerekkel (aszalt szilva, korpa, kamilla) orvosolható. A betegséget komolyan kell venni, de szerencsére általában jól orvosolható, és felnőttkorra teljesen egészségesé válhatnak az így született gyermekek.

Mukoviszcidózisos

Ez a veleszületett betegség génhiba következménye. Mukoviszcidózisban a szervezet külső elválasztású mirigyei túlságosan sűrű váladékot termelnek. Ezáltal eltömődnek a mirigyek kivezető csövei, és az enzimek nem kerülnek ki a külvilágba. Ilyen külső elválasztású mirigy például a hasnyálmirigy, amely a tápanyagok megemésztéséhez szükséges enzimeket termeli. Ezért a mukoviszcidózis egyik fő tünete a rossz emésztés, puffadt, nagy has, nagy tömegű emésztetlen széklet, valamint a testi leromlás, soványság és vitaminhiány. A másik elváltozás a hörgőkben termelődő nyák abnormális sűrűsége, s ennek következtében a gyakran fellépő hörghurut és tüdőgyulladás.
A gyanú akkor merülhet fel, ha amúgy eleget szopót csecsemőnek megáll a súlynövekedése, az átlagnál sokkal több és szemmel láthatóan fényes széklete van, mintha nagy mennyiségű zsírt tartalmazna. Mindez arra utal, hogy a csecsemőnek valamilyen felszívódási zavara van.
A mukoviszcidózisos gyerekek ellátására ma már - legalábbis a nagyobb városokban - külön gondozó hálózatokat hoztak létre. A betegség ma még nem gyógyítható. Az életkilátások azonban sokkal jobbak, mint húsz-harminc évvel ezelőtt, amikor a gyerekeknek csak egy kis része élte meg a felnőttkort. Az életveszélyes szövődmények elhárítása a szülők nem kis erőfeszítésébe kerül. Gyógyszerekkel pótolják a szervezet hiányzó mésztő enzimjeit.
Nagyon fontos a helyes táplálkozás - a mukoviszcidózisosoknak magas kalóriatartalmú, fehérjében, vitaminokban gazdag ételeket kell fogyasztaniuk. A betegek életkilátását elsősorban a tüdőszövődmények határozzák meg, a fellépő fertőzéseket azonnal és erélyesen kezelni kell. Rendszeresen kell légzésterápiát is végezni, ütögetni, kopogtatni, "klopfolni" a mellkasát, hogy kiürülhessen a tüdőből a kóros váladék.
Egyszóval a mukoviszcidózisos gyerekek ellátása embert próbáló feladat. Hisz az állandó gyógyszerelés, orvosi ellenőrzés, légzésgyakorlatok mellett a gyerek lelkéről sem szabad megfeledkezni. Nem szabad túlzottan félteni a gyereket, hagyni kell, amennyire lehetséges, hogy olyan életet éljen, mint egészséges kortársai.

Ismét bekakil...

Mi lehet a hátterében, ha a szobatiszta gyermek egyszeriben ismét bekakil, és hasmenéses széklethez hasonló híg széklet van a kis nadrágjában, de nem sok. Ha a gyermek végbelében emellett kemény széklet tapintható, akkor a gyermeknek valószínűleg tartósan fennálló krónikus székrekedése van. A végbélben felhalmozódott széklet olyan mennyiségű, hogy egy kevés állandóan túlcsordul a záróizmokon.
A gyermekkórházban először is beöntést adnak, majd vizsgálatok következnek. Ha nincs semmiféle szervi elváltozás, akkor valamilyen lelki ok, szorongás miatt nem tud, helyesebben nem hajlandó kakilni, elnyomja normálisan jelentkező székelési ingerét. Válás vagy más trauma is okozhat székelési rendellenességeket. A kezelés a gyermekpszichológus segítségével történik, emellett rostdús táplálékokat kell fogyasztani, és a paraffinolaj is segít.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák