Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha mosolyogva eszed a zöldséget, a gyerek is könnyebben rákap

Szerző: Babaszoba.hu

2011. április 4. | Frissítve: 2015. november 6.

Forrás: Medipress

Íme néhány nagyon is kézenfekvő ötlet, hogyan segítheted elő gyerekeid egészséges táplálkozását!

Az Obesity című lapban megjelent tanulmány szerint aki azt szeretné, hogy gyermeke szívesen fogyasszon zöldségeket, járjon elöl jó példával, és ő maga is örömmel, mosollyal az arcán nyelje le napi brokkoli-adagját. A kutatók szerint ugyanis a gyereket erősen befolyásolják az érzelmek, ha evésről van szó.


A francia kutatócsapat százhúsz felnőttet és gyereket kért meg arra, hogy olyan képeket nézzenek végig, amelyeken különféle emberek ettek valamit. A kísérlet során a felnőtteket többnyire a képen látható személyek testsúlya befolyásolta, így ők sokkal kevésbé kívánták azt az ételt, amit egy túlsúlyos fogyasztott, mint azt, amit egy átlagos súlyú.

A gyerekek ennél jóval összetettebb képet mutattak. Ha olyan ételt láttak a képen, amit szerettek, akkor nem befolyásolta őket semmi az adott ételt fogyasztó személlyel kapcsolatban. Ha azonban olyan ételt mutattak a képen, amit az adott kisgyerek nem szeretett, akkor tovább növelte ellenszenvüket, ha azt egy kövér ember fogyasztotta. A másik érdekes dolog az volt, hogy a gyerekeket nagyban befolyásolták az érzelmek.

Ha azt látták, hogy valaki vidáman fogyaszt egy ételt, amit ők már amúgy is szerettek, még jobban kívánták azt, függetlenül az azt fogyasztó illető testsúlyától, ugyanakkor ha azt látták, hogy valaki undorodik attól, amit eszik, akkor ők sem kívánták azt az ételt, de itt sem számított, hogy milyen testalkatú ember ette azt. Ha azonban egy általuk amúgy nem kedvelt ételről azt látták, hogy valaki lelkesen eszi, akkor ők maguk is nyitottabbá váltak az adott étel iránt, és ez a hatás még erősebb volt, ha átlagos súlyú ember képével járt együtt.

Ha mosolyogva eszik a felnőttek a zöldségeket, a gyerekek is bátrabban megeszik azokat


Sylvie Rousset kutató újdonságnak értékelte a kapott eredményeket, mert korábban még egyetlen tanulmány sem mutatatta ki, hogy a gyerekek étvágyát ennyire befolyásolnák az ételhez kapcsolt érzelmek. Ennek fényében azonban csak arra lehet biztatni a szülőket, hogy lelkesen fogyasszák az egészséges ételeket, mert ezzel hozzák meg leginkább gyermekeik kedvét azokhoz.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések