Baba

Ha meglesz a genetikai ok, már születéskor kiszűrhetik a bölcsőhalálra való hajlamot

A legkorszerűbb biobanknál lehet a kulcs a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS/bölcsőhalál) megelőzéséhez?
2021. Július 06.
A genetika lehet a kulcs a bölcsőhalál megelőzésében? (Fotó: Getty Images)

A Dél-Ausztráliai Egyetem által fejlesztett biobankban 25 csecsemő DNS-ét tárolják, akik hirtelen csecsemőhalál szindrómában haltak meg, Dél-Ausztráliában. A déli féltekén ez az egyetlen ilyen genetikai biobank, és a világon is csak néhány hasonló található – írja a medicalxpress.com.

A hirtelen csecsemőhalál szindróma a látszólag jól fejlett csecsemő hirtelen, váratlan és megmagyarázhatatlan halála, a klinikai vizsgálatok ellenére is. Leanne Dibbens, molekuláris biológus, az Ausztráliai Precíziós Egészségügyi Központ genetikai vezetője, a Dél-Ausztráliai Egyetem professzora szerint a biobank soha nem látott lehetőségeket kínál a SIDS kialakulásához hozzájáruló genetikai tényezők vizsgálatára.

Dibbens professzor szerint Ausztráliában és nemzetközi szinten sem olyan aktív már a SIDS kutatás, mint korábban volt. “Ez elsősorban az olyan sikeres oktatókampányoknak köszönhető, mint például a babák biztonságos altatásával foglalkozó, amely jelentősen csökkentette a bölcsőhalál előfordulását” – fogalmazott, és hozzátette, hogy például Ausztráliában ennek ellenére évente még mindig körülbelül 100 csecsemő hal meg SIDS-ben, és ennek nem tudják az okát.

“A genetikai biobankunk lehetővé teszi, hogy elemezzük a csecsemők DNS-ét, hogy megtalálhassuk a SIDS genetikai okait, melyek birtokában lehetőségünk lenne születésükkor tesztelni a babákat, és azonosíthatnánk, kik veszélyeztetettek, és ezeket a babákat meg tudnánk figyelni az első évükben” – mondta Dibbens. Az úttörő kutatás segíthetne azon mechanizmusok azonosításában is, amelyek a SIDS okozta halálhoz vezetnek, hogy a jövőben megakadályozhassák a bölcsőhalál előfordulását.