Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha furcsán viselkedik a baba

Szerző: Babaszoba.hu

2017. február 16. | Frissítve: 2021. március 23.

Forrás: gyogyhirek.hu/babaszoba.hu

Ha furcsán viselkedik a baba, a szülők gyakran segítséget kérnek az orvostól. Általában ezek az aggodalmak teljesen alaptalanok, csupán olyan, elsőre szokatlan vagy bizarr jelenséget tapasztalnak a szülők, amit nem ismertek korábban.

Ha furcsán viselkedik a baba (Fotó: Getty Images)
Amikor megszületik kisbaba az öröm határtalan, de elég hamar ráeszmélnek arra is a szülők, hogy milyen nagy a felelősségük. Ráadásul a terep teljesen ismeretlen és a kisbaba sem könnyíti meg a dolgukat azzal, hogy kizárólag sírással tudja jelezni, ha valami baja van.
Az anyák az újszülöttjük sírását már 48 órás korban fel tudják ismerni. Később a sírás jellegéből is következtetni tudnak a kiváltó tényezőkre. Az alapsírás, amivel a kisbabák az éhséget is jelzik, szabályos ritmusú, rövid szünetekkel megszakítva, gyors váltásokkal ismétlődve -írja a gyogyhirek.hu. Hasonlóan az éhséget jelző síráshoz, a fájdalmat, vagy az unalmat jelzőt is meg tudja különböztetni az anya.
De nem csupán a sírás az, ami zavart kelt a szülőkben, hanem ún. bizonytalan eredetű viselkedésformák vagy olyan állapotok, amikor a szülő azt gondolja, a baba rosszul van.
Melyek lehetnek ezek?

A Moro-reflex

Amikor a baba ébren van gyakran láthatják a szülők, hogy karjait széttárja, ujjait kimerevítve felsír, mintha kapaszkodni akarna valamibe. Ez nem más mint a Moro-reflex, amit erős zaj, a fej helyváltoztatása vált ki. Egyike a csecsemőkori reflexnek és semmi káros nincs benne, élettani jelenségről van szó. Általában két hónapos kor tájékán megszűnik a reflex.
De ugyanilyen furcsának ható, mégis természetesen ártalmatlan jelenség, amikor a baba összeszorítja a lábait és ritmusosan összedörzsöli. Ez nem más, mint a csecsemőkori maszturbáció (gratificatio), amit a baba kinő.

Furcsaságok alvás közben

Sokan megijednek, amikor azt látják, hogy a baba az alvás és az ébrenlét határán nyitva tartja a szemét, de mintha még sem lenne magánál. A szülők még ennél is jobban félnek az alvás alatt előforduló esetleges rosszulléttől. Nemhogy csecsemőknél, de még felnőtteknél is gyakran tapasztalható az elalvás vagy az ébredés fázisában a végtagok megrándulása, ezt alvási mioklónusnak nevezzük. Csecsemőknél hosszabb és ritmusosabb, de ébresztésre azonnal leáll. Ha nagyon ijesztőnek találjuk akkor érdemes felvennünk egy okostelefonnal és leginkább azért, hogy magunkat megnyugtassuk, a gyerekorvosnak megmutatni.
Az alvó kisbabát figyelve sokan kórosnak gondolják, amikor nyöszörög, szemhéja remeg, arcizmai grimaszolnak, rendszertelenül lélegzik, izmai megfeszülnek. Ez valójában a REM (rapid eye movement) alvás fázisa, ami mindenkinél, felnőtteknél is jelen van. A kisbabák alvása felületesebb, ami a túlélésük záloga is lehet, hiszen így könnyebben felébrednek az éhség, a hideg vagy akár az orruk eldugulása miatt.

Bölcsőhalál

Magyarországon a bölcsőhalál, vagy SIDS gyakorisága az összes csecsemőhalálozás 1-2 ezreléke, azaz 6-12 csecsemő évente. Egyéves korig következhet be és 2-4 hónapos kor között a leggyakoribb. Az okát nem tudjuk, komplex környezeti és biológiai tényezők állhatnak a jelenség mögött.
Ezek a tényezők lehetnek:
- dohányzás a lakásban
- alkohol vagy drogfogyasztó anya
- éjszaka inkább háton aludjon a baba (lényegesen több a bölcsőhalál az éjszaka hason fektetett babák körében)
- fontos a büfiztetés
- szoptatott babáknál kevesebb bölcsőhalál következett be
- ne öltöztessük túl a babát, ne fűtsük túl a lakást
- a baba matraca kemény legyen, ne tegyünk a feje alá párnát, ne legyenek az ágyában plüssjátékok, a fejét semmiképp ne takarjuk be
- náthás csecsemőnél elengedhetetlen az orrszívás
A szülőkkel történő együttalvás és a bölcsőhalál kapcsolata megosztja mind a közvéleményt, mind a témával foglalkozó szakembereket.
Nálunk is igen elterjedtek a légzésfigyelők, de ha nem tanultuk meg a csecsemő újraélesztést, akkor teljesen hamis biztonságérzetet ad.
Ha a kisbaba nem vesz levegőt, sőt akár elkékül vagy elszürkül a feje, semmiképpen se rázzuk meg! Általános tanács, hogyha bármilyen szokatlan jelenséget, mozgást tapasztalunk, lehetőség szerint készítsünk videót. Sok esetben a szülő pontos leírása (mennyi ideig tartott a rosszullét, mi előzte meg, mik voltak a kísérő tünetek, hogyan oldódott) és a rendelkezésre álló videodokumentáció nagy segítséget jelent a szakember számára- tanácsolja a gyogyhirek.hu

Táplálással kapcsolatos félelmek

Nem kell mindig ugyanannyit, ugyanolyan étvággyal ennie egy kisbabának sem, pont ahogy mi felnőttek sem vagyunk mindig ugyanakkor éhesek. Sokkal fontosabb az, hogy milyen a kedve, az általános állapota. Igény szerinti szoptatásnál nem nagyon merülhet föl hogy valami gond lenne a táplálkozással, hiszen mindig szopizhat, ha azt szeretné.
A bukás sem veszélyes és ijesztő jelenség önmagában, minden kisbaba bukik néha. A csecsemőkori reflux pedig élettani jelenség, születés után a nyelőcső záróizma még nincs kellő mértékben megerősödve. Büfiztetés közben, vagy akár attól függetlenül is tapasztalhatjuk.
Elősegíti a létrejöttét, a mohó szopizás, ha sok levegőt nyel, illetve ha túl sokat eszik. Ha néhány hónapos korban is fennmarad, illetve panaszt okoz (a súlyfejlődés stagnálása, állandósult légúti tünetek, ismétlődő középfülgyulladások), konzultálni kell a gyerekorvossal.
Szakértők azt hangsúlyozzák, hogy jobb feleslegesen tanácsot kérni, mintsem elszalasztani, amikor igazán szükség lenne rá: a szülő ha elbizonytalanodik, bátran kérjen segítséget az orvosától.
Kapcsolódó cikkeink újszülött témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák