Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha fogyni szeretnél, egyél mandulát!

Szerző: Babaszoba.hu

2016. március 7. | Frissítve: 2017. május 18.

Forrás: Medipress

Naponta egy maréknyi mandula fogyasztása távol tartja az éhséget, és kiváltja a kevésbé egészséges ételekből származó üres kalóriákat.

Ha fogyni akarsz, egyél mandulát!

Sokunknak nehézséget jelent, hogy kiegyensúlyozott étrendet kövessünk és karcsúak maradjunk. Szeretnénk fogyni, de képtelenek vagyunk lemondani a nassolásról, mondjuk a chipsről vagy a süteményekről. Jó hír, hogy egy friss kutatás kimutatta, hogy csupán annyi a dolgunk, hogy az egészségtelen rágcsálnivalókról mandulára váltunk.
A Floridai Egyetem kutatói szerint a mandula igazi csodanövény: naponta egy maréknyi mandula elfogyasztásával helyettesíteni lehet a nassolásból származó üres kalóriákat, miközben csökkenthetjük a sóbevitelt, és növelhetjük a fehérjebevitelt. Az eredmények azt mutatják, hogy ha rendszeresen eszünk mandulát, akkor javíthatjuk általános egészségi állapotunkat.
Az egyetem kutatói mandulát adtak hozzá a napi étrendhez: ehhez 28 szülő-gyermek párostól származó adatokat elemeztek Floridában. A kutatás során a szülők három hétig minden nap 45 gramm mandulát, a gyermekek pedig 15 gramm egész mandulát, illetve ezzel megegyező mennyiségű mandulavajat fogyasztottak.
A kutatás elején a szakértők megmérték a szülők és a gyermekek Healthy Eating Index (HEI) számát, amely az étrend minőségének mérőszáma. A Healthy Eating Index azt mutatja, milyen mértékben tartja be valaki az amerikaiak számára kiadott USDA étrendi útmutatásokat. Az 51 alatti pontszám egészségtelen étrendre, az 51 és 80 közötti pontszám javításra szoruló étrendre, a 80 feletti pontszám pedig egészséges étrendre utal.
A 14 hetes kutatási időszak elején a szülők átlagos pontszáma 53,7 volt, csakúgy, mint a gyermekeké. A "mandula-kúra" után azonban a szülők és a gyermekek HEI pontszáma is emelkedett: a szülők átlaga 61,4 pontra, és a gyermekeké is 61,4 pontra.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések