Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha bukik a baba - avagy mi az a habituális hányás?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. január 27. | Frissítve: 2018. február 5.

Forrás: babaszoba.hu

Az első három-négy hónapban a csecsemők néha túl mohón szopnak, esznek, és közben olyan sok levegőt nyelnek, vagy akkora adagot vesznek magukhoz, hogy étkezés után rendszeresen "buknak", azaz kisebb-nagyobb mennyiséget kiköpnek.

Ha bukik a baba - avagy mi az a habituális hányás?

Általában ezektől a bukásoktól függetlenül szépen gyarapszanak, aggodalomra tehát semmi ok. Ez a szokásszerű (habituális) hányás ritkul, ha gyakrabban etetik őket kisebb adagokkal, fesztelen légkörben, ha a gyermek jól kibüfögheti magát, és felsőtestét etetés után a matrac alá, vagy az ágy lába alá helyezett ékkel (könyvvel) megemelik. (Akár 30 fokkal.)
Gyakori lehet a bukás, ha a kisbaba túl sok anyatejet evett meg túl gyorsan, nagyon intenzíven szopik, vagy ha az anya melle túltelítődött. Ha egy csecsemő figyelme könnyen elterelhető (elengedi a mellet és nézelődik), vagy nagyon nyugtalanul szopik, több levegőt nyelhet, és gyakrabban bukhat. Vannak babák, akik fogzáskor, a mászás vagy a hozzátáplálás megkezdésekor buknak többet.
Ha a baba minden étkezés után sugárban hány, és testsúlya csökken, mindenképpen orvoshoz kell fordulnia vele.
Gyomorkapu-szűkület vagy reflux-hányás gyanúja esetén az orvos közvetlenül étkezés után fogja megvizsgálni a gyermeket. Ő észreveszi a hastájékon jelentkező hullámszerű mozgást, és sztetoszkópjával meghallja a gyomorkapu táján keletkező hangokat. Az alaposabb vizsgálathoz ultrahangos vagy röntgenes kivizsgálásra is szükség lehet. Élelmiszer-allergiától is előfordulhat bukás.
Ha a baba súlya csak lassan gyarapszik, gyakrabban adj neki kisebb adagokat. Ha tápszeres a baba, akkor szükség esetén készíts egy kicsivel sűrűbb tápszert, és ivás után tartsd ferde helyzetben (de ne ültesd, vagyis a gerincét támaszd meg) a gyermeket, hogy ne tudja olyan könnyen kiköpni, amit megivott. Ha kisbabád továbbra sem gyarapszik, haladéktalanul vidd gyermekorvoshoz.
A bukás 2 és 4 hónapos kor között a leggyakoribb, de általában a legtöbben egyéves korra abbahagyják a bukást.
Szoptatott csecsemőt ha sokat bukik, szoptassuk gyakrabban: sokszor, kisebb adagokat könnyebben megemésztenek a csecsemők. Segíthet a sok-sok bőrkontaktus, a komfortszopi. Szoptatás után ne emelgessük, mozgassuk hirtelen, gyors mozdulatokkal.
A cikk Dr. Barbara Capelle - Dr. Helmut Keudel Gyermekbetegségek című könyve és a La Leche Liga információi alapján készült.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések