Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha boldog az anya, kevésbé hasfájós a baba

Szerző: Babaszoba.hu

2017. április 28.

Forrás: Medipress

Ha az anya boldog párkapcsolatban él és megfelelő támogatást kap környezetétől, kisbabája kisebb eséllyel lesz hasfájós - derül ki a Penn State College friss kutatásából.

Ha boldog az anya, kevesebb a hasfájás?


A csecsemőkori hasfájással már korábban is összefüggésbe hozták a szakemberek az anya lelki állapotát. Ezúttal azonban több mint 3 ezer 18 és 35 év közötti nőt vizsgáltak, akik 2009 januárja és 2011 áprilisa között adtak életet gyermeküknek 78 különböző pennsylvaniai kórházban.
Mint kiderült, a megkérdezettek mindegy 11,6 százaléka állította, hogy a baba annyira hasfájós, hogy napi három vagy annál is több órát tölt sírással, nyöszörgéssel. Az érdekesség az, hogy azok a nőknek a gyermekei szenvedtek leginkább a problémától, akik maguk is elégedetlenek voltak az életükkel, boldogtalan párkapcsolatban éltek és környezetük sem támogatta őket kellőképp.
Minél boldogabbnak vallotta magát az anya párkapcsolatában a terhesség és a baba születése után, annál kisebb eséllyel küzdött hasfájással a baba. A szülés utáni depresszióval küzdő nők gyerekeinél a leggyakoribb probléma ezzel együtt szintén a hasfájás volt.
"Nem tudni, mi az oka ennek az összefüggésnek. Talán a baba kevesebbet sír, ha a szülők boldogok. De az is lehet, hogy a boldog szülők kevésbé érzékelik negatív jelenségként a gyerek sírását... nem tudjuk..." - mondja a kutatást vezető Kristen Kjerulff.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések