Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha az anya szoptat, az együttalvás nem növeli a SIDS kockázatát

Szerző: Babaszoba.hu

2020. január 19.

Forrás: babaszoba.hu

Ellentétes vélekedések vannak a hirtelen csecsemőhalál és az együttalvás kapcsolatáról: növeli-e a SIDS kockázatát vagy nem. Most Academy of Breastfeeding Medicine árnyaltabb képet festett a kérdésről.

Ha az anya szoptat, az együttalvás nem növeli a SIDS kockázatát (fotó: iStock)
Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) állásfoglalása szerint nem ajánlatos az együttalvás. De az Academy of Breastfeeding Medicine új jelentése szerint a jelenleg rendelkezésre álló információk és kutatási eredmények sokkal árnyaltabb képet festenek a kérdésben és nem egyértelműen kijelenthető, hogy az együttalvás növeli a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) kockázatát. A szerzők további kutatásokat szorgalmaznak.
A tanulmány szerzői szerint, ha csecsemőt szoptatják és egyéb kockázati tényezők nincsenek jelen, akkor az együttalvás nem növeli a hirtelen csecsemőhalál kockázatát.
Amikor a szoptató anyák együtt alszanak a csecsemőikkel, akkor megvédik őket a lehetséges fiziológiai stresszhatásoktól, ideértve, hogy a légutak szabadon maradjanak és a elkerülve a túlmelegedést. Mégpedig a jellegzetes alvási pozícióval, az ún. C-helyzettel - állítják a tanulmány szerzői.

Azok a babák, akiket szoptatnak és együtt alszanak az édesanyjukkal, kevesebb időt töltenek a mélyalvás szakaszában, mint azok a csecsemők, akiket igény szerint szoptatnak, de külön alszanak.

A tanulmány szerzői azt állítják, hogy a meglévő bizonyítékok nem támasztják alá azt a következtetést, hogy a szoptatott csecsemők együttalvása szüleikkel növeli a SIDS kockázatát.

A hirtelen csecsemőhalál az egy év alatti babáknál fordul elő és nem tudni pontosan, hogy mi okozza. Ugyanakkor az AAP a SIDS megelőzése érdekében ajánlatosaknak tartja az alábbi irányelvek követését:
  • a babák háton aludjanak
  • kemény alvásfelületen aludjanak
  • ajánlatos a szoptatás
  • semmi ne legyen a kiságyban, sem játékok, sem laza ágynemű, sem párna
  • a cumi használata is csökkentheti a SIDS kockázatát
  • a csecsemők életük első 6-12 hónapjában a szülők szobájában, de saját alvásfelületen aludjanak
  • kerülendő a cigarettafüst
  • tilos az alkohol-és drogfogyasztás
  • kerüljük a csecsemő túlmelegedését
  • soha ne takarjuk be a baba fejétAz AAP továbbra is amellett foglal állást, hogy egy szobában, de külön ágyban aludjanak a szülők és a baba.
(via)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések