Baba

Ha a baba ferdén tartja a fejét

Mi a teendőnk, ha azt tapasztaljuk, hogy babánk ferdén tartja a fejét? Bősenbacher Tímeával, a FejlesztőHáz vezető terapeutájával beszélgettünk erről a problémáról.
2019. Október 08.
Ha a baba ferdén tartja a fejét (fotó: iStock)

Sok szülő tapasztalhatja azt, hogy újszülött kisbabája szívesebben tartja csak az egyik oldalon a fejét, vagy gondjai adódnak azzal, hogy fejét mindkét irányba megfelelően fordítsa. Nagyon fontos, hogy észleljük ezeket a jeleket és tegyünk ellenük!

S hogy mi a teendő ilyenkor, arról Bősenbacher Tímea konduktor-mozgásterapeutát kérdeztem, aki a FejlesztőHáz  alapítója.

Miért tartja ferdén a fejét a baba?

A ferde fejtartásnak nagyon sok oka lehet, és a koraszülött babákat különösen veszélyezteti. Ennek az lehet az oka, hogy ezeket a babákat nem akarják mozgatással zavarni, továbbá nehéz a magzatvíz körülölelését helyettesíteni (így jobban nyomódik a koponyacsont), illetve sokszor az életfunkciók fenntartása miatt is egy irányból kapják az ingereket. Így náluk már megelőző jelleggel oda kell erre figyelni- hangsúlyozza Tímea, aki maga is dolgozik egy koraszülött osztály utógondozójában a fejlődésneurológián.Ugyanakkor egy normál időre született baba esetén is kialakulhat ez a probléma. Ennek oka lehet már az anyaméhben felvett kényszertartás vagy izomtónus eloszlási zavar, súlyosabb esetben neurológiai probléma. Néha pedig előfordul, hogy nem figyelünk eléggé arra, hogy és hogyan tartjuk, fektetjük a babát.De mire is kell pontosan nekünk, szülőknek odafigyelni?

Intő jelek

Amikor a baba velünk szemben van (pl. a pelenkázó asztalon) és ránk néz, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy biccenti a fejét. Ennek hátterében bizonyos izmok feszessége állhat.A másik eset az, amikor az tűnik fel a szülőnek, hogy a csecsemő jellemzően csak az egyik irányba néz. Míg egy normál fejlődésű, 2-3 hónapos baba középről indulva jobbra, majd középről indulva balra is követi fejével a neki mutatott kontrasztos képet, addig ferde fejtartás esetén, a csecsemő ezt a mozgást már nem tudja teljes ívben követni a fejével.

Súlyosabb esetben a baba szinte már egyáltalán nem néz a másik irányba. Ilyenkor elkezdődhet a koponya ellaposodása is az egyik oldalon.

Szoptatási gondok

Jó tudni, hogy a ferde fejtartás akár szoptatási gondokhoz is vezethet. Ha a baba nehezen vagy nem tud elfordulni az egyik irányba, akkor az azon az oldalon lévő mellet nem tudja megfelelően szívni. Ilyenkor az édesanya azt tapasztalja, hogy a melle itt gyakrabban begyullad, hiszen azt nem üríti rendesen a gyermek.

Mi a teendő, ha a baba ferdén tartja a fejét?

Ha a szülő már korán felismeri az intő jeleket és reagál rájuk, illetve koraszülött baba esetén a megelőző feladatokat betartja, akkor sokszor teljesen magától rendeződik ez a probléma.Ha szülőként azt vesszük észre, hogy a babánk szívesebben néz egy irányba, akkor érdemes átgondolni néhány dolgot- javasolja Tímea.Amikor etetés után büfiztetjük a picit, ügyeljünk például arra, hogy mindig felváltva tegyük a vállainkra, hogy mindkét irányba tudjon kukucskálni.Szintén fontos a csecsemő ágyban lévő helyzetére is odafigyelnünk! – javasolja a szakember. Mivel az ágyak általában valamelyik falhoz vannak illesztve, ezért mindig egy irányból érkezik a csecsemőhöz a szülő, emiatt egy irányból kapja az ingereket. Ilyenkor azt javasoljuk a szülőknek, hogy fordítsák meg hetente a babát az ágyban, hogy máshová kerüljön a feje! Ez gyakran azért nem jut eszébe a szülőknek, mert az ágy fölé helyezett forgó miatt mindig egy oldalon fekszik a baba, holott számára sokkal fontosabb ingerforrás az, hogy honnan közeledünk felé, honnan érkeznek a hangok, fények – világít rá a fejlesztő szakember.Ha viszont már fennáll egy minimális ferde fejtartás, akkor úgy szoktuk a babát pozícionálni, hogy több inger érje arról az oldalról, amerre ő nem szeret nézni. Autósülésben vagy babakocsiban érdemes megtámasztani a kicsi fejét, hogy középállásba kerüljön.Háton fekvő helyzetben pedig tehetünk egy középen lukas párnát a baba feje alá, hogy ne nyomódjon.Ha a ferde fejtartás szoptatási nehézséget okoz, akkor is arra szoktuk biztatni a szülőket, hogy ne adják fel, próbálják meg arról a bizonyos nehezebbik oldalról is kínálni a mellet, anyatejet különböző helyzetekben- javasolja Tímea.

Tegyük többet hasra!

Nagyon fontos, hogy gondoskodjunk arról, hogy a baba töltsön el minél több időt a hasán is az aktív, ébrenléti időszakokban. Ez sokszor nehezére esik a szülőknek, mert a babák többsége nem igazán rajong azért, ha a hasára fektetik. Mégis fontos, hogy erre minden nap szakítsunk elég időt. A hason fekvésnek köszönhetően a baba kevésbé használt izomcsoportjait is munkára késztetjük, és amellett, hogy a fej-váll-kar és nyakizmai is erősödnek, megakadályozzuk a koponya hátsó részének ellaposodását is. Különösen fontos lépés ez a mozgásfejlődés és az idegrendszeri érés szempontjából.

Szükség lehet-e segítségre?

Ha azt tapasztaltuk, hogy óvintézkedéseink ellenére a fejtartás nem megfelelő, a baba “kiflizik”, mindenképpen kérjünk segítséget! Mielőtt azonban bármiféle kezelésre vinnénk a gyermeket, fontos, hogy orvos is lássa. Mind ortopédiailag, mind pedig neurológiailag ki kell ugyanis zárni a lehetséges problémákat, és csak ezután lehet elkezdeni célzottan a kezelést- figyelmeztet Bősenbacher Tímea.

Miért fontos ezt hangsúlyozni?

Előfordulhat, hogy egy tartási rendellenesség, veleszületett ferdenyak (torticollis) áll a háttérben, de ritkább esetben akár komoly idegrendszeri eredetű neurológiai probléma (pl. féloldali bénulás-hemiplegia) is okozhatja a tüneteket. Ezek diagnosztizálása, kizárása már a neurológus, ortopédus feladata.Ezen túl nagyon fontosnak tartom, hogy a legtöbb helyen interdiszciplináris team vizsgálja a gyermekeket. A mozgásterapeuta mellett gyógypedagógus vizsgálja a gyermek játékát, látását, hallását, beszédét, kognitív fejlődését, szenzoros működéseit. Atipikus fejlődés gyanúja esetén szakorvosi vélemény szükséges! – teszi hozzá a szakember.

Milyen kezelések jöhetnek szóba?

A ferde nyak, ferde tartás kezelésére mozgásterápiás szempontból többféle módszer is szóba jöhet, ezek közül Bősenbacher Tímea – a teljesség igénye nélkül – elsősorban három manuális technikát emel ki.Az egyik az ismert Dévény terápia (DSGM), a másik technika a Pfaffenrot-féle manuális technika. Vitatott kérdés, de mindkét fent említett terápiát támogatja a kiropraktika, ami nem tévesztendő össze a csontkováccsal! Biztonságos, orvosdiplomával rendelkező kollégák is elérhetők már Magyarországon.A FejlesztőHázakban minden esetben aktív, sokszor otthoni tornát is kapnak a picik a manuális technika mellett. Ez lehet például nagylabdás tréning, amely segít megerősíteni az ellenoldali nyakizmot, és nyújtó feladatot is tartalmaz. A vesztibuláris rendszert (egyensúly) érintő terápiák is segíthetnek az akut probléma megoldásában, de még fontosabb a szerepük a későbbi életkorokban.Itt is fontos hangsúlyozni, hogy az otthoni feladatokat is csak kontroll alatt szabad végezni.Kapcsolódó cikkeink: