Baba

Ha a baba éjszaka nem alszik

Vannak babák, akik mintha fordítva érzékelnék a napszakokat, nappal alszanak, éjjel fent vannak. De az is előfordulhat, hogy a már jól alvó baba egyszer csak sűrűn kezd ébredni éjszakánként.
2021. Április 22.
Ha a baba éjszaka nem alszik (fotó: Getty Images)

Amikor egy kisbaba megszületik, alkalmazkodnia kell a külvilághoz, ez a folyamat pedig nem egyik pillanatról a másikra következik be. Vannak babák, akik nyugodtabbak, jól alszanak, keveset sírnak, könnyen megy velük a szoptatás, az egymásra hangolódás. De még az ilyen babáknál is megtörténik, hogy az addig jól alvó, viszonylag kiszámítható napirend egyik napról a másikra felborul. Milyen okai lehetnek annak, ha a baba nem alszik éjszaka?

Amikor a baba éjszaka nem alszik

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a legjellemzőbb okokat.

Az első hat hét

Az első hat hétben a babáknak még nem alakul ki a napszak érzékük, azaz könnyedén előfordulhat, hogy nappal sokat alszanak, éjjel pedig fent vannak. Nem tudunk mit tenni, mint türelemmel kivárni ezt az időszakot, sürgetni, megtanítani a babát nem lehet. Ez egy nagyon fárasztó időszak az anyának, aki annyit tud tenni, hogy napközben ő is pihen, alszik akkor, amikor a baba is ezt teszi.

Kólika

A hasfájós időszak, ami általában a baba három hetes korától három hónapos koráig tart. A kólika oka nem teljesen tisztázott. Amit tapasztalunk: sírósság, felhúzott lábak, mintha a babának a hasa fájna. Hasonlóan az előző ponthoz ebben az esetben is ki kell húznunk ezt az időszakot. Néhány dologgal enyhíthetjük a tüneteket: gyakori szoptatással, hordozással, babamasszázzsal, az úgy nevezett kólikatartással és a meleg (nem forró!) meggymagpárna használatával. És sok türelemmel.

3-4 hónapos kori gyakori megébredések

Nem menetrendszerű, nem igaz minden babára, de igen gyakori, hogy az addig jól alvó baba 3-4 hónaposan hirtelen többször is felébred éjszaka. Sok anya ilyenkor arra gondol, hogy nem elég vagy nem elég tápláló már a teje a babának. Nem erről van szó. Egy neurológiai éréssel állunk szemben, amivel sok teendők nincs, ki kell várnunk, amíg véget ér. Ne hagyjuk sírni a babát, vegyük fel, szoptassuk meg, ha nekünk is jó, fektessük magunk mellé vagy hozzánk közel.

Fogzás

Gyakorlatilag pár hetes kortól megindulhat a fogzás folyamata. A fogzás okozhat gyakori ébredést a babáknál. Mit tehetünk? Lehetséges, hogy a szoptatás segít, főként az ellazulásban. Szerezzünk be rágókát, íny masszírozót, de éjjel ne hagyjuk különféle eszközökkel magára a kisbabát. Ebben a helyzetben is a türelem és az idő lesz a legnagyobb segítőnk.

Nagymozgások megjelenése

Megfigyelhető, hogy nagymozgások, fejlődési mérföldkövek megjelenése előtt a baba alvási szokásai megváltoznak, általában úgy, hogy gyakran ébred éjszakánként. Amint az adott nagymozgás, fejlődési mérföldkő megjelenik, az alvási ciklus is rendeződik.

Túl sok inger

A napközbeni túl sok inger (túl sok utazás, zaj, fény, túl sok látogató, túl sok program) rosszul hat a kisbabák idegrendszerére, megterheli őket. Ez erősen befolyásolhatja az éjszakai alvást, sőt, már az altatást is.

Szeparációs szorongás

Sok baba nagyjából 7-8 hónapos korában szorong, különféle félelmeik vannak, ilyen a szeparációs szorongás is. Addig, amíg ezen az időszakon túl van és megtanulja, hogy a szülő visszatér akkor is, ha most elmegy, addig éjjel is nyugtalanabb lehet, gyakrabban ébredhet.

Változások a baba életében

Nagyobb változások – hozzátáplálás megkezdése, bölcsődei beszokás, szobatisztaság, környezetváltozás – átmenetileg szintén megzavarhatják az éjszakai nyugalmat.A végére hagytuk azokat az okokat, amelyekre mindenki azonnal gondol, ha a baba felébred éjszaka: pelenkacsere, éhség, fázás, melege van, felriadt valami külső hangra, fényre. Ezek azonban bár előfordulnak, nem jellemeznek egy úgy egy fejlődési korszakot úgy, ahogy a fentebb tárgyalt pontok.