Baba

Gyorsabban jóllakunk a fehérjedús ételektől

A fehérjében dús diéták rendkívül divatosak lettek az elmúlt évtizedekben, a követőik szerint sokkal könnyebben és gyorsabban meg lehet szabadulni a felesleges kilóktól ezek segítségével. Tényleg így van?
2016. Március 13.

Gyorsabban jóllakunk a fehérjedús ételektől

Kutatók most bizonyították, hogy a fehérjében gazdag ételektől tényleg gyorsabban érezhetjük magunkat jóllakottnak.

Richard Mattes, a Purdue University kutatója és kollégái több korábbi vizsgálat eredményeit vetették össze, és ezekből megállapították, hogy a fehérjében gazdag ételeket fogyasztók nemcsak jóllakottabbnak érezték magukat, de gyorsabban is érték el ezt az állapotot, így összességében kevesebb kalóriát fogyasztottak el.

A kutatás eredményeiről a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című szaklapban számoltak be.

“A különböző kutatások eredményei arra is utalnak, hogy a több protein serkenti a jóllakottságért is felelős hormonok termelődését, és ezzel is hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebb ételtől is telinek érezzük magunkat” – mondta Mattes.

A szakember azonban figyelmeztet arra, hogy ezek az eredmények nem igazolják azt az elképzelést, hogy pusztán a fehérjebevitel növelésétől megszabadulhatunk a plusz kilóktól. “A kalóriabevitelt, illetve a fogyást számos tényező befolyásolja, az, hogy mennyire vagyunk éhesek, illetve mennyire érezzük magunkat jóllakottnak, csak egy ezek közül.

Nagyon gyakran egyéb okok is szerepet játszanak abban, hogy valaki mennyit eszik. Jellemző például, hogy valaki annak ellenére szívesen eszik egy kis süteményt, hogy előtte teleette magát levessel és főfogással” – mondta Mattes.

A kutatóknak azt még nem sikerült megállapítani, hogy pontosan mennyi fehérjére van szükség a kedvező hatások eléréséhez. Az mindenesetre segíthet a fogyásban, illetve a testsúly megtartásában, ha összességében növeljük a fehérjebevitelt, és kevesebbet eszünk a finomított szénhidrátokban dús ételekből.

“Ideális esetben érdemes minél többféle fehérjét enni, állati és növényi eredetűt egyaránt, egész napra szétosztva” – tette hozzá Dana Angelo White dietetikus. “Ezzel nemcsak a hirtelen ránk törő farkaséhség ellen vehetjük fel a küzdelmet, de a szervezetünk számára nélkülözhetetlen aminosavakat is biztosíthatjuk, így az izmaink, az immunrendszerünk megfelelő működését is biztosíthatjuk.”

Kapcsolódó cikkeink:

Mogyoróvajjal is lehet fogyni

Mitől lehet lefogyni?

Nem eszik húst a gyerekem!

A divatdiéták veszélyei és buktatói