Baba

Gyógyszertippek a netről – veszélyes lehet!

Az internetes fórumokon gyakori, hogy a kismamák egymástól kérnek tanácsokat gyógyszerekkel és adagolásukkal kapcsolatban. Sajnos ez nem túl biztonságos megoldás.
2013. Január 29.

A kismamák és kisgyermekes édesanyák által látogatott internetes fórumokon, blogokban, Facebook-csoportokban gyakori kérdés: „Ti mit adtok a gyereknek köhögésre / orrfolyásra / lázra / hasmenésre?” Legalábbugyanennyi az ilyen típusú felvetés is: „Voltunk az orvosnál, ezt és ezt mondta,de nem hiszek neki, ti mit csinálnátok?” A háziorvos szerint azonban akáréletveszélyes is lehet, ha egymásnak és egymás gyerekének ajánlgatunk konkrét gyógyszert. Aki pedig nem hisz az orvosának, az nem is bízik benne, tehát célszerű másikat keresnie.

– A háziorvos és a házi gyermekorvos sem tud rendesen gyógyítani akkor,ha a páciensek, vagy gyermek esetén a páciens szülei nem bíznak megbenne, nem hiszik el neki, amit mond, vagy nem veszik be azt agyógyszert, amit felírt, például azért, mert az anya szerint túl sokaz antibiotikum a gyermekének – mondja Marusin Ildikó háziorvos.Ugyanilyen rossznak tartja Marusin Ildikó, amikor internetes fórumokonazt olvassa: „nagyon köhög a kisfiam, ti ilyenkor mit adtok agyereketeknek?” Ennyi információból még egy szakember sem tudmegfelelő készítményt ajánlani, nemhogy olyan ember, aki nem orvos.

– Tudni kell, hogy pontosan milyen a köhögés: hurutos, száraz,spasztikus, szakadozó, irritált, fulladásos, asztmatikus? Az islényeges körülmény például, hogy hány éves a kisfiú – magyarázza adoktornő. Kellő szaktudás híján a száraz köhögésre a fórumozó társakajánlhatnak köptetőt, holott ebben az esetben köhögéscsillapítóra vanszükség.A lázcsillapítók esetén sem elég tudni a gyógyszer nevét, azzal istisztában kell lenni, hogy mi a hatóanyaga. A paracetamol-tartalmúlázcsillapítók például károsíthatják a májat, ha nem megfelelőenadagolják, de paracetamolt nem csak egyetlen lázcsillapító tartalmaz,több ilyen is létezik, és még hosszan lehetne sorolni a példákat.

Ha figyelmesen olvasnak a fórumozó anyukák, akkor észrevehetik, hogy akevés orvos hozzászóló mindig úgy fogalmaz válaszában: „Én ennyiinformációból ezt és ezt mondanám, de mindenképpen érdemes lennekivizsgáltatni.” Marusin Ildikó úgy véli, ez az a tanács, amitmindenképpen érdemes megfogadni: ha bizonytalanok vagyunk, neegymástól, hanem szakembertől kérjünk segítséget.A doktornő szerint ha az anya úgy érzi, gyermeke nem kap megfelelőellátást a házi gyermekorvostól, túl gyakran ír felantibiotikumot, vagy éppen még akkor sem, amikor mindenképpen kellene,ha nem érzi elég alaposnak a vizsgálatokat, akkor keressen másikorvost.

– Ez viszont már az a probléma, amit nyugodtan meg lehettárgyalni a fórumtársakkal. Az orvos és a beteg közti kapcsolatbizalmi viszony, azzal semmi gond nincsen, ha olyan doktortválasztunk, akiben barátaink, rokonaink, ismerőseink véleménye szerintmaximálisan megbízhatunk – mondta végül Marusin Ildikó, aki azt isjavasolja: szánjunk elegendő időt a választásra.