Baba

Gyógyszerhiányt okozhat a koronavírus

Kína az utóbbi évtizedekben megkerülhetetlen központja lett a gyógyszergyártásnak, és a hatalmas gyógyszeripari kitettség árát meg is fizethetjük, ha nem indulnak újra a koronavírus miatt Hupej tartományban lezárt üzemek.
2020. Február 18.
Antibiotikumhiányt okozhat a koronavírus (Fotó: Getty Images)

Több, a globális piacra dolgozó gyár is a koronavírus miatt karanténba helyezett Vuhan környékén, Hupej tartományban működik, és a Vuhan-környéki, az antibiotikum hatóanyagait gyártó üzemek nem termelnek a járvány kitörése óta – írja a 24.hu. A szakértők szerint komoly antibiotikumhiány alakulhat ki az európai piacon, ha nem indul újra a gyártás február végéig.

Mind a ható-, mind a vivőanyagok túlnyomó többségét Kínából szerzik be a nagy európai gyógyszergyártók: egyelőre képesek pótolni a kiesést a raktárkészletekből, de megerősítette, hogy az európai gyógyszeripar nehéz helyzetbe kerül, ha legkésőbb február végéig nem rendeződik a kialakult állapot.

Kínától függ Európa gyógyszerellátása

A 24.hu idézte a német Szövetségi Gyógyszerészeti Intézet közlését, mely szerint rövidtávon nem kell szállítási vagy ellátási problémákkal számolni – azonban arra, hogy ez a megnyugtató hír közép- illetve hosszútávra is érvényes-e, nem tértek ki. Az 1980-as években kezdték el a gyógyszergyártó cégek áthelyezni termelőkapacitásaikat Kínába, ugyanis olyan olcsóvá váltak az antibiotikumok, hogy nem lett volna gazdaságos a ható- és vivőanyagokat gyártó üzemeket Európában tartani. Ez a kiszervezése mára odáig jutott, hogy Kínától függ Európa gyógyszerellátása, ami olyan súlyos következményekkel járhat a koronavírus miatt, amelyeket rövid időn belül képtelenség megoldani. A gyártási kapacitások egy része áthelyezhető Indiába, de ez a Kínától való függést csak középtávon enyhítheti. 

Nagyon sok antibiotikum fogy

Morris Hosseini, a Roland Berger tanácsadó cég egészségügyi szakértőjének véleménye, hogy a korai fázisaitól, az alapoktól kellene újjáépíteni az európai előállítást ahhoz, hogy az ellátási hiányból fakadó kockázatokat hosszú távon minimalizálni lehessen, de elmondása szerint a politikusok egyelőre semmilyen, erre vonatkozó javaslatra nem nyitottak. Ugyanakkor egy másik probléma is meghúzódik az akadozó ellátás mögött, hiszen antibiotikumból olyan sok fogy, hogy a kínai gyárak akkor is alig bírják az iramot, ha éppen nincsenek lezárva a koronavírus miatt, és már a vírus előtt is hiány mutatkozott egyes antibiotikus hatóanyagokból.

Forrás: 24.hu