Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gyógyít és megnyugtat a babaillat

Szerző: Babaszoba.hu

2019. május 5. | Frissítve: 2020. április 30.

Forrás: babaszoba.hu

Semmivel nem összehasonlítható, ellenállhatatlan a babaillat, ráadásul még a stresszt is képes csökkenteni és akár a gyógyításban is fel lehetne használni - állítja egy kutatás.

A stockholmi Karolinska Institutet klinikai idegtudományokkal foglalkozó részlegének kutatói szerint a babaillat szagolgatása megnyugtat, boldogabbá tesz és összességében jótékonyan hat a mentális egészségünkre. A szakemberek harminc nőt vontak be a vizsgálatba, akiknek újszülöttek által viselt sapkákat adtak egy kis szagolgatásra. A nők agyát eközben mágneses képalkotó eszközzel vizsgálták. Más illatokra adott reakciók során készült felvételekkel összehasonlítva kiderült, hogy a babaillat pozitívan hat az agy jutalomközpontjára, ezen keresztül pedig a hangulatunkra.
Megnyugtat a babaillat
"A kisbabák testszaga mintegy 150 különböző vegyületből tevődik össze, de azt még nem sikerült azonosítani, melyik van ilyen jó hatással a felnőttek agyára. Ha sikerülne rájönnünk erre, a babaillatot akár a gyógyításban, például a hangulatzavarok kezelésében is fel lehetne használni" - mondta Johan Lundström a kutatás egyik vezetője. A szakember szerint a gyógyító illatokat orrspray formájában lenne a legcélszerűbb alkalmazni. Így ugyanis közvetlenül az agyba juthatnak a vegyületek, vagyis kisebb dózisban is hatásosak lehetnek. A kisebb dózis pedig kevesebb mellékhatással jár.
Lundström és társai folytatni kívánják a kísérleteket, méghozzá férfi kísérleti alanyokkal. A szakember úgy véli, az eredmények a férfiaknál is hasonlóak lesznek, mint a nőknél, vagyis nemtől függetlenül pozitív hatása lehet a babaillatnak.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Válaszd az örömteli fejlődést gyermeked számára! (X)

Kisbabád mosolya a legbiztosabb visszajelzése annak, hogy jól érzi magát és boldog. Ez a mosoly tudatja minden szülővel, hogy gyermeke fejlődése örömteli, a világ bármely pontján is éljenek. De mégis mi a titka az örömteli fejlődésnek?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák