Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gyermeksürgősségi nyílt az egyik megyeszékhelyen

2018. december 5.

Forrás: ÁEEK

Átadták a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Gyermeksürgősségi Részlegét, a 14 milliárdos fejlesztéssel 2020-ra megújuló gyermeksürgősségi és baleseti ellátás országos hálózatának kiemelt központja a győri intézmény.

A kormány szándékával és a gyermekgyógyászati szakma kivételes összefogásával Európában az elsők között Magyarországon alakul ki az egységes elvek mentén felépített gyermeksürgősségi és baleseti ellátórendszer.
Átadták a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Gyermeksürgősségi Részlegét (fotó: H.Baranyai Edina, kisalfold.hu)
A Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban közvetlenül a Sürgősségi Betegellátó Osztály mellett alakították ki a gyermeksürgősségi részleget. A kórházban 196 m2 területet építettek át, és a projekt 326 millió forintos támogatásával a gyermekek igényeinek megfelelő környezetet alakítottak ki a szeparált váróban, valamint a három vizsgálóban, továbbá a gyermek traumatológiai műtétekhez szükséges eszközöket és műszereket is vásároltak.
Az ünnepélyes átadáson Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter elmondta, hogy a program nem áll meg Győrben. 2020-ra létrejön egy olyan gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai rendszer, amely lehetővé teszi, hogy egy súlyosan sérült gyermek az ország bármely pontjáról 90 percen belül hozzájuthasson az állapota szerint szükséges lehető legjobb ellátáshoz.
A gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai rendszer csúcsintézménye a Budapesti Heim Pál Gyermekkórház lesz, az öt regionális centrumot pedig Győr mellett Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon állítják fel. A központok létrehozásának köszönhetően a gyermeksürgősségi ellátás biztosítása mellett nő az ellátható betegek száma, jelentősen gyorsabb lesz a betegkoordinációs rendszer, rövidül a várakozási idő, a központokban felállítandó gyermekorvosi rendelőkkel pedig követhetőbbé válnak a betegutak.
A győri fejlesztés eredményeként kialakult regionális gyermeksürgősségi és traumatológiai központ az ellátási körzetéhez tartozó 4 megyéből képes folyamatosan - a felnőttektől elkülönülten - fogadni a helyben nem ellátható gyermekeket. Az önálló gyermeksürgősségi ambulancia a legmagasabb progresszivitási szintű országos vonzatú feladatokat látja el a jövőben: biztosítja többek között a teljes gyermek fül-orr-gégészeti, akut légúti és nyelőcső idegentest ellátást, intenzíves gyermek mellkas sebészeti beavatkozásokat.
Az ország gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai rendszerében a jelentős infrastruktúra fejlesztésen túl betegség-, sérülés- és műtéttípusokra lebontva határozzák meg, hogy milyen esetben, melyik intézménynek, mi a feladata. Mindez a mentőszolgálattal összehangoltan működik majd a betegirányítás gyorsasága érdekében.
Magyarországon a 0-18 éves korcsoportban jelentős kockázatot jelent a baleseti sérülés. Évente félmillió kezelést igénylő gyermeksérülés következik be, amelynek hatékony kezelése a jelenleginél fejlettebb ellátási feltételrendszert igényel a gyermekek gyógyulási esélyének emelése érdekében.
A 14 milliárd forint összköltségű, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ konzorciumvezetésével, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház részvételével megvalósuló projekt európai uniós támogatással 2020-ra kialakítja a gyermektraumatológiai és gyermeksürgősségi ellátás országos ellátórendszerét, létrehozza a III. progresszivitási szintű országos központot és térségi alközpontokat.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések