Baba

Gyermekorvosok a tápszerreklámok ellen – Indiában

Az indiai gyermekorvosok szakmai testülete megtiltotta tagjainak, hogy hallgatóként vagy előadóként olyan továbbképzésen vegyenek részt, melyet tápszer- és bébiételgyártó cégek által alapított, úgynevezett kutatóintézetek, alapítványok finanszíroznak.
2011. Április 18.

A 17 ezer főt számláló Indiai Gyermekorvosok Akadémiája, az Indian Academy of Paediatrics, IAP, megtiltotta tagjainak, hogy akár a hallgatóság soraiban, akár előadóként részt vegyenek olyan továbbképzésen, melyet tápszer- és bébiételgyártó cégek által alapított úgynevezett “táplálkozástudományi intézetek”, “kutatóintézetek” és “alapítványok” szerveznek.

Indiában 1996. óta nagyon szigorú törvényi szabályozás vonatkozik a tápszer- és bébiételgyártókra. A 2003-as módosítás anyatejet helyettesítő terméknek tekint mindent, amit úgy árusítanak, vagy úgy jelenítenek meg, mint a kétévesnél fiatalabb gyerekek étrendjében az anyatejet részben vagy teljesen helyettesítő étel. Törvénybe ütköző ezekből ingyenes termékmintát osztogatni, vagy például úgy utalni ezekre a termékekre, mint amelyek az anyatejjel egyenértékűek, vagy annál jobbak.

Gyermekorvosok a tápszerreklámok ellen - Indiában

A fenti tiltást az indiai gyermekgyógyászok szövetségének tekinthető Akadémia titkára, dr. Tanmay Amladi jelentette be egy kemény hangú levélben, mellyel az egyik legnagyobb tápszergyártó multinacionális cég “táplálkozástudományi intézetének” felkérését utasította vissza. Az említett intézet ugyanis azt szerette volna, ha dr. Amladi részt vesz az önmagát nonprofit képzőintézménynek minősítő cég koraszülött-táplálásról szóló tanácskozásán.

Az említett meghívólevelet az intézet dél-ázsiai igazgatója küldte. Ebben azt állította, hogy a táplálkozástudományi intézet tevékenysége teljes mértékben megfelel a WHO előírásainak, valamint az Indiában hatályos, anyatej-helyettesítő termékekre vonatkozó törvénynek. Azt is leírta, hogy az olyan tudományos rendezvényeken, mint ez a tanácskozás is, nem kerül sor tápszer-reklámozásra.

Ezeknek az érveknek azonban nem volt elegendő súlyuk dr. Amladi számára. Válaszlevelében azt írta, hogy az Akadémia pontosan látja, hogy ezeknek az intézeteknek kifejezett célja, hogy jogi kiskapuk segítségével megnyerjék maguknak az egészségügyben dolgozókat azáltal, hogy szakembereket hívnak meg és továbbképzéseket szerveznek. A gyermekorvosoknak tilos ezeken részt venniük, hiszen mindenki tudja, hogy a képzések előtt és után a tápszergyártók képviselői meglátogatják majd őket, ajánlva termékeiket, így teremtve a gyermekgyógyászokban gondolati kapcsolatot a termékek és az intézetek által végzett tudományos tevékenységek között. Az indiai egészségügyi minisztérium valamint a nők helyzetéért és a gyermekek fejlődéséért felelős minisztérium tavaly augusztusi közleménye is felhívta már a figyelmet a tápszer- és bébiételgyártók fedőintézeteinek erre a tevékenységére.

Az Indiai Gyermekorvosok Akadémiája azért is bizalmatlan, mert az említett intézet használja tápszergyártó cég márkanevét és a logóját is – ezért például nem függetlenítheti magát az anyatej-helyettesítő termékekre vonatkozó jogszabály előírásaitól. A tanácskozáson világszerte elismert szakemberek is előadnak – egy amerikai professzorral kapcsolatos álláspontjuk jól érzékelteti a helyzet komolyságát, ugyanis elismerik szakértelmét, eredményeit, azt azonban helytelenítik, hogy olyan továbbképzésen tart majd előadást, melynek a költségeit tápszergyártó cég állja.

Az Indiai Gyermekorvosok Akadémiája abban a reményben zárja levelét, hogy a tápszergyártó cég a jövőben tartózkodik hasonló rendezvények szervezésétől – írja Rema Nagarajan a The Times of India április 18-i számában. Az eredeti cikk itt olvasható.Lásd még a téma hazai hátterét

Forrás: The Times Of India - babaszoba.hu