Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gyermekágyi vérzés

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 3. | Frissítve: 2018. január 18.

Forrás: babaszoba.hu

A gyermekágyi időszakban szülés utáni vérzéssel találkozunk, ami természetes folyamat, mégis érdemes beszélni róla és előre felkészülni rá.

Gyermekágyi vérzés

A gyermekágyi időszak a szülést követő hat hetet jelenti. Ebben az időszakban az anya teste regenerálódik, a szülést megelőző állapotot igyekszik visszanyerni több tekintetben is. (Természetesen a teljes regenerálódáshoz ennél sokkal több időre van szükség.)
A gyermekágyas időszakban az anya vérzéssel találkozik. Az orvosi nevén lochia sokakat megijeszt, pedig teljesen természetes folyamatról van szó. Az újszülött megszületését követően a méh elkezd visszahúzódni. Ez a folyamat hetekig is eltart, aminek a végén a méh közel eredeti állapotára csökken. Eközben a méhlepény helyén vérzés keletkezik, a felgyülemlett váladékok, szövetdarabok, sebváladékok ürülnek.
A lochia kezdetben élénk piros, majd lassan véres-savós lesz, a hetek során színe kivilágosodik, az utolsó napokban pedig szinte áttetsző lesz. A vérzés szagában is változás tapasztalható, a kezdetben még bűzös szag egyre semlegesebbé válik.
Nem csak a színében tapasztalható változás az idő előrehaladtával, hanem a mennyiségében is: kezdetben igen nagy mennyiségű vér távozik, de a hetek során ez egyre kisebb mennyiségű lesz. Éppen ezért kezdetben még egészen biztosan nem lesz elegendő a menstruációkor használatos betét, ehelyett nagyméretű, vastag betétre lesz szükség.
A szoptatás során termelődő oxitocin hormon is segíti a méh összehúzódását, így természetes, ha szoptatás során fokozódik a gyermekágyi vérzés. Ugyanígy több vér távozhat akkor is, ha az anya pihent, amikor felkel az ágyból a hüvelyben összegyűlt vér távozik. Egy valami biztos: a vérzés mennyiségének csökkenő tendenciát kell mutatnia az idő előrehaladtával.
A vérzés, és így a méh kitisztulása nagyjából négy-hat hétig tart, de vannak ettől lényegesen eltérő esetek is, amelyek még szintén normálisnak tekinthetőek: 2-10 hét között minden természetes és teljesen egyénfüggő.
Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha a vérzés:
- 4-6 nappal a szülés után még mindig élénkpiros és /vagy szagos
- ha lázzal, hidegrázással jár
- ha több nappal a szülés után is átázik a vastag betét egy óra alatt
- ha a távozó vérben nagy rögök is vannak
Kapcsolódó cikkeink gyermekágy témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák