Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gyermekágyi folyás - mire figyelj szülés után?

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 6. | Frissítve: 2020. május 22.

Forrás: Kismama magazin

A magzat és a méhlepény megszületése után a lepény tapadási helyén mintegy 12 centiméter átmérőjű seb marad a méh belső falán. A szülés után közvetlenül erősen vérzik a friss seb, ezért élénkpiros, bő váladék folyik a hüvelyből.

Készülj fel a szülés utáni kellemetlenségekre is!

Ezzel a mennyiséggel a legnagyobb méretű betét sem képes megbirkózni. Szülés után rögtön kezdetét veszi a sebgyógyulási folyamat is. A vérzés lassan csillapodik, a méh összehúzódik, ezzel elzárja a vérereket.
Jó megoldás lehet az első napokra az eldobható mini pelenkabetét vagy a gyógyszertárakban árusított, erős nedvszívó képességű és széles, hosszú inkontinencia-betét.
Az összehúzódás a szoptatások alatt erőteljesebbé válik, ez ugyan kellemetlen, de hasznos a szervezet számára. Szoptatás előtt friss betéttel készüljünk fel az átmenetileg megélénkülő vérzésre. A folyás színén látható, hol tart a sebgyógyulás folyamata. A kezdeti élénkpiros barnássá változik, ez jelzi, hogy megindult a véralvadás.
A harmadik héttől sárgássá, majd világossá válik a folyás, végül a hatodik hétre megszűnik. Bár a gyermekágyi folyáshoz sok babona tapad, nem veszélyes és nem is különösebben fertőző, nem tartalmaz több kórokozót, mint bármely más váladék.

Mégis figyeljünk oda néhány apróságra:

- Sokat tehetünk a gombás fertőzés megelőzéséért, ha vattát vagy papírvattát használunk az alulról műanyag fóliával borított betétek helyett.
- Gyermekágy idején jobb a zuhanyozás. Ha mégis fürödni szeretnénk, ügyeljünk arra, hogy az esetleg sérült mellbimbó ne érintkezzék a fürdővízzel. A sebbe kerülő kórokozók ugyanis mellgyulladást okozhatnak.
- A szexuális együttlét során használjunk gumióvszert (szoptatás alatt egyébként is ez a legelőnyösebb fogamzásgátló módszer). Megakadályozza, hogy a hímvesszőről kórokozók kerüljenek a még be nem gyógyult sebre.
- Gyulladásra utal, ha a folyás kellemetlen, erős szagú, ilyenkor forduljunk nőgyógyászhoz.
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák