Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Generációkon át hatással lehet a gyerekkori trauma

Szerző: Babaszoba.hu

2018. július 29. | Frissítve: 2021. február 5.

Forrás: divany.hu

A szülők által elszenvedett gyerekkori trauma a gyerekeikre is hatással lehet, sőt akár az unokáikra is - egy kutatás szerint.

Generációkon át hatással lehet a gyerekkori trauma
A Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatása szerint a szülők gyermekkorban elszenvedett traumatikus élménye - válás, erőszak, függőség a családban vagy szexuális zaklatás - hatással van a következő generációra, akik sokkal gyakrabban küzdenek mentális zavarokkal - írja a Dívány, a Romper nyomán.
Ha egy szülőnek halmozódtak a gyermekkori traumatikus élményei és legalább négyféle terhelte a gyermekkorát, akkor a gyermekeik esetében kétszeresére nő az ADHD kialakulásának kockázata, más mentális zavarnak pedig nagyjából négyszer akkora az esélye.
Dr. Adam Schickedanz gyermekorvos, a kutatás vezetője szerint az sem kizárt, hogy ezek a traumatikus élmények még egy generációval tovább kihatnak, így az elszenvedett gyerekek későbbi unokáinak viselkedésére is lehetséges, hogy hatást gyakorolnak.
Nem teljesen ugyanúgy hat a gyerekekre, hogy az anya vagy apa szenvedett-e traumát gyerekkorában: az anyát ért gyerekkori trauma hatása erősebben jelentkezik a gyermekeikben, mint az apák esetében.
A Dívány ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy egy másik kutatás szerint az anyák gyerekkorban elszenvedett traumatikus élménye 18, míg az apáké 34 százalékkal növelte annak az esélyét, hogy a 2-24 hónapos gyerekeik az átlagosnál lassabban fejlődjenek.
(A transzgenerációs hatások régóta ismertek: háborús veteránok, holokauszt-túlélők, természeti katasztrófát túléltek utódgenerációinál figyelték meg először - a szerk.)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések