Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

GYED: hogyan és mivel lehet számolni 2015-ben?

Szerző: Nagy Zita

2015. február 5.

Forrás: babaszoba.hu

Gyermekvállalás előtt, alatt a legtöbb család komoly matekozásba kezd, hogy kiszámolja, a baba megszületése után milyen és mennyi bevétellel számolhatnak. Ebben az időszakban különösen fontosak lesznek a gyermekvállalást, gyermeknevelést támogató eszközök

Cikkünkben összeszedtük, mit kell tudni a gyermekgondozási díjról 2015-ben.

A gyermekgondozási díjra, ismertebb nevén gyedre azok az anyukák jogosultak, akik a terhességük előtti két évben legalább 365 napot dolgoztak, biztosítottak voltak. (gyedet igényelhet az apa, örökbefogadó szülő is ugyanezzel a feltéttel.) Fontos tudni, hogy a 365 napnak nem kell folyamatosnak lennie, s beleszámít többek között a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz ideje, nappali tagozaton végzett közép- vagy felsőfokú tanulmányokból 180 nap, valamint a rehabilitációs járadék és rehabilitációs ellátás folyósításának ideje is. Azt is érdemes tudni, hogy létezik úgynevezett diplomás gyed is (de erről bővebben a gyed extráról szóló cikkünkben írunk majd.)

A GYED az egyik legfontosabb bevételi forrás szülés után


A babaváró anyuka részére a gyedet a munkaadója igényelheti. Abban az esetben, ha a jövendő anyukának nincs munkája, akkor a munkaügyi központhoz kell fordulni a gyed igénylése érdekében. Egyre több a vállalkozó fiatal nő is, számukra fontos információ, hogy ebben a minőségükben a cégük székhelye szerint illetékes Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) igényelhetik a gyedet. (A keresendő nyomtatvány: "Igénybejelentés gyermekgondozási díjra" - ezt kell a munkaadónak és a hivataloknak is benyújtani, illetve vállalkozó, őstermelő, egyéni vállalkozó esetében a sokkal hosszabb névre keresztelt "Igénybejelentés táppénz, gyermek ápolása címén igényelt táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez" című nyomtatványt keressük.) A benyújtott igényt a hivatal 18 nap alatt bírálja el.

A gyed összegét az előző naptári év átlagkeresetének 70 százaléka adja, de van maximuma is, amely az aktuális minimálbér kétszeresének 70 százaléka, ez 2015-ben havi bruttó 147 ezer forint (ez az összeg a minimálbér változásával módosulhat). Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a gyed összegéből levonják a nyugdíjjárulékot (ennek összege a 147 000 forintos maximummal számolva) 14 700 forint, míg az szja-előleg 23 520 forint, vagyis amennyiben valaki a maximális gyedet kapja, akkor havonta nettó 108 780 forintot kaphat (ez több mint 3000 forinttal magasabb, mint 2014-ben volt).

Azt is érdemes tudni, hogy a családi adókedvezmény igénybevételével növelhető a gyed összege, a példa kedvéért ez egy gyermek esetén 115 134 forint, míg két gyermek esetén 125 134 forint lesz.

A gyed folyósítását szüneteltetni is lehet, ez esetben egy évünk van arra, hogy később hozzájussunk a fel nem vett összeghez.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák