Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

GYED Extra 2016

Szerző: B.G.

2016. április 30.

Forrás: babaszoba.hu

Változott a GYED Extra 2016-tól, röviden összefoglaljuk miben.

GYED Extra 2016

2016-tól bővült a gyed (gyermekgondozási díj) extra: már a baba hat hónapos korától újra dolgozhat a szülő, miközben nem esik el a családtámogatástól.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy kötelező a szülőnek a csecsemő féléves korától visszatérnie a munkaerőpiacra, ugyanakkor sok családban nagy szükség mutatkozik arra, hogy két kereset legyen. A munkavállalás mértéke nincs korlátozva, a szülőnek pedig, aki munkába áll miután gyermeke betöltötte a féléves kort, a GYED-et folyósító szerv felé nincs bejelentési kötelezettsége.

Továbbra is létezik a testvérgyed, azaz két gyermek után kétszeres, három gyermek után háromszoros összeg jár, ha a gyerekek rövid időn belül születnek egymás után. Szintén megmaradt a diplomás GYED, amelyet főiskolai, egyetemi hallgatók és frissen végzettek igényelhetne egy évre.

A GYED Extrához tartozik szintén, hogy azok a munkaadók, akik három-vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztatnak adókedvezményekre jogosultak.

A GYED biztosítási jogviszonyhoz kötött, havi rendszerességgel, a gyermek kétéves koráig (ikergyermekek esetén hároméves korukig) járó juttatás, melyet az a szülő igényelhet, aki a szülést megelőzően 365 napon át két éven belül biztosított volt. A 365 napnak nem kell folyamatosnak lennie, több minden is beleszámít, pl. baleseti táppénz, CSED, rehabilitációs járadék.

A GYED összege maximalizálva van: legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a, azaz 155.400 forint.

További információk az OEP oldalán.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Gyermekgondozási díj - GYED 2016
 • Gyermekgondozási segély (GYES) 2016
 • Családi pótlék 2016
 • Gyermeknevelési támogatás - GYET 2016
 • Csecsemőgondozási díj - CSED 2016
 • Családi ellátások és támogatások: mit hol kell igényelni?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák