Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

GOR

Szerző: Kiss Virág

2016. június 24. | Frissítve: 2017. július 11.

Forrás: babaszoba.hu

A reflux számtalan kellemetlen tünettel járó betegség, amely már csecsemőkorban is megjelenhet. Hogy csillapíthatjuk a tüneteket?

GOR

Mi a reflux?

Gastrooesophagealis refluxnak, azaz GOR-nak hívják azt a betegséget, amikor a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. A GOR betűszó jelentése: G mint gastro (gyomor) O mint oesophagus (nyelőcső) R reflux (visszaáramlás).
Ez a probléma egészséges embereknél is megjelenhet egy kiadós étkezést követően vagy akár nők esetében a várandósság idején. Kórosságról akkor beszélhetünk, ha a tünetek gyakran ismétlődnek (legalább két típusos panasz, legalább 3-szor fordul elő hetente).
A GOR hátterében a nyelőcső alsó záróizmainak elégtelen működése áll. Ennek alapvetően zárva kell lennie, hiszen csak akkor nyílhat meg egy pillanatra, amikor étkezés közben az étel áthalad rajta, hogy a gyomorba juthasson.
A záróizom gyűrű az alulról ránehezedő hasűri nyomás (pl. elhízás, terhesség, szűk ruházat, bizonyos sportok) hatására nyílik ki (mely után rögtön be is zárul), amihez a záróizmom gyengesége is társul. Mivel a nyelőcső mozgása sem megfelelő, ezért a savas gyomortartalom túl sok időt tölt a nyelőcsőben, és ez okozza a maró érzést. A tünetek mögött rekeszsérv is meghúzódhat.

Milyen tünetekkel járhat?

A refluxnak számtalan kellemetlen tünete lehet:
- legjellemzőbb tünet a gyomorégés (étkezés után néhány órával)
- savas felböfögés
- nyelési fájdalom
- rossz szájíz és kellemetlen szájszag
- nyálelválasztódás fokozódása
- fulladás érzés
- nyálkahártya-gyulladás
- a fogazat romlása
- légúti tünetek (rekedtség, köhögés, gombócérzés a torokban, garat-és gégegyulladás)
- hang orgánum megváltozása
A betegségnek komoly szövődményei is lehetnek:
- nyelőcső-gyulladás
- nyelőcső-szűkület
- nyelőcső-fekély
- rákmegelőző állapot
A tünetek fokozódhatnak lefekvéskor vagy akár előre hajoláskor, és a tüneteket életmódbeli faktorok is súlyosbíthatják. Ilyen például az alkoholfogyasztás, kávéfogyasztás és a dohányzás, vagy az ülőmunka.

Változtass!

A betegség tünetei, amennyiben a reflux csak enyhe, életmódbeli változtatásokkal is megelőzhetőek: testsúly-csökkentéssel, az étkezés megváltoztatásával (zsíros-fűszeres ételek elhagyása, kávé -és teafogyasztás visszaszorítása, dohányzás abbahagyása stb.).
Refluxos betegek esetében az ágyfej megemelése az első fontos változtatások egyike, amely a nyugodt alvást biztosíthatja.
Az étkezésekben a többszöri kis mennyiségű ételfogyasztás csökkentheti a panaszokat. Gyógyszeres kezeléssel a gyomorsav tartalom csökkentése a cél, de ha ez nem jár eredménnyel, műtéti kezelésre is sor kerülhet.
A GOR kivizsgálása endoszkópos vizsgálattal történik, ritkán azonban más vizsgálómódszerekre is szükség lehet (nyelés röntgen vizsgálat, 24 órás pH-monitorozás).

A GOR tünetei csecsemők esetében

A hétköznapi szóhasználatban a bukást és a refluxot gyakran azonos jelentésű fogalomként használjuk, ha csecsemőkről van szó.
Gyakorlott szülők már tudják, hogy a szoptatás vagy a tápszer elfogyasztásának teljesen természetes velejárói a bukások, hiszen a picik evés közben levegőt is nyelnek, és a gyomorban lévő levegőoszlop - ha a táplálék alatt helyezkedik el - akkor egész egyszerűen kinyomhatja a táplálék egy részét. Ezért fontos a pici büfiztetése étkezések után, hiszen a függőleges testhelyzetben távozni tud ez a feszítő levegő. Mikortól okozhat problémát azonban a bukás? Onnantól fogva, amikor kóros tüneteket okoz a picinek. Nézzük meg, melyek lehetnek ezek!
A reflux alapvetően a csecsemők kis százalékát érintő betegség, de koraszülöttek esetében sajnos gyakrabban jelentkezik. 1-2 éves korra többnyire szépen javul.
A refluxnak több oka is lehet: egyrészt a picik gyomrának izomzata még igen fejletlen, másrészt a nyelőcső-gyomor közötti záróizom működése sem tökéletes, így az étel feljuthat a gyomorból.
A refluxos csecsemők esetében tehát gyakoribbak a bukások, és hányás is előfordulhat. A normál bukással ellentétben itt zöld vagy sárga színű a visszabukott táplálék. Emellett gyakori a csuklás, a böfögés és erős szájszag is kialakulhat.
A sav okozta felmaródások - akárcsak a felnőttek esetében - komoly felmaródásokat és gyulladást okozhatnak, ami miatt a picinek nehézzé válik a nyelés, és az étkezések kellemetlen élménnyé válnak. A baba gyakran elutasító és sírós lehet.
A reflux jele lehet a csecsemő jellegzetes testtartása (Sandifer szindróma), amellyel a kellemetlen, maró érzést szeretné enyhíteni: a pici ilyenkor a nyakát és a hátát hátra feszíti.
Fontos tudni, hogy csecsemők esetében az orrdugulás, a nátha, a különféle fülfertőzések és orrmelléküreg-gyulladások mind-mind a reflux kellemetlen szövődményei lehetnek. A bölcsőhalál hátterében is előfordulhat sajnos reflux.
Súlyosabb következmény lehet az aspiráció, tüdőgyulladás és légzéskimaradás. Így, ha refluxra gyanakodunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hogy további kivizsgálások történhessenek. A hányásokkal és bukásokkal sajnos a táplálék egy része elvész, így gondok adódhatnak a gyerkőc súlygyarapodásával és fejlődésével is. Kisfiam alig pár hónapos volt, amikor elkezdett gyakrabban bukni, így jeleztem a gyermekorvosunknak, hogy refluxra gyanakszom.
Szerencsére, ő mindig komolyan veszi az anyai megérzéseket, így azonnal beutalt minket kivizsgálásra (ultrahang), ahol nagyon enyhe refluxot állapítottak meg, amit a fejtámaszték megemelésével, és a szoptatások átalakításával meg is tudtunk oldani.

Szükséges-e vizsgálat?

12 hónaposnál fiatalabb gyermekek esetében a reflux kivizsgálása és a kezelés akkor szükséges, ha lassú a súlygyarapodás, súlyvesztés alakul ki, vagy egyéb komoly szövődmények figyelhetőek meg.
A vizsgálat lehet speciális röntgen-vizsgálat röntgen vizsgálattal, ph-szondával (nyelőcsőbe vezetett eszköz segítségével), gyomorürülés teszttel, vagy endoszkópos vizsgálattal. Emellett lehetőség van ultrahangos vizsgálatra is.

Mire figyelj a refluxos csecsemőknél?

Először is, folytassátok a szoptatást! Nálam rögtön az volt az első tanács, hogy ne szoptassam annyit, mert attól bukik olyan sokat. Még szerencse, hogy a szoptatási tanácsadó rögtön helyre tette ezt a meglehetősen rossz információt. A refluxnak kifejezetten jót tesz a szoptatás, hiszen az anyatej gyorsan elhagyja a gyomrot, és a nyelőcsőbe visszajutva is kevésbé irritáló.
Amire azonban kétségtelenül oda kell figyelni, az a gyakori, kis adagokban történő szoptatás, amit igyekezz félig ülő, vagy teljesen függőleges testhelyzetben végezni, és ne válts hamar mellet!
A hordozás és az ágy fejvégének 30 fokos megemelése szintén segíthet a tünetek enyhítésében. Igyekezz minél többször és hosszabban büfiztetni a picit, akár akkor is, amikor mellváltás történik a szoptatás alatt!
Makacs reflux esetén felvetődhet allergia-gyanú is: többnyire tejfehérje-allergia okozhat gondot, amit - ha szoptatod gyermeked - a későbbiekben érdemes kizárnia az étrendedből. Mesterségesen táplált gyermekeknek, ha allergia áll a tünetek hátterében, olyan tápszer adása javasolt, ami egyrészt hipoallergén, másrészt anti-reflux tulajdonságú is.
Fontos, hogy ne adj olyan ruhát a gyermekre, ami nyomja a hasát, vagy kényelmetlen számára. Ügyelj a pelenkahasználatra is, hogy ne nyomja a pocakját!
A bukós csecsemők sűrítőket (őrlemények) kapnak táplálékukhoz (anyatejhez vagy tápszerhez), hogy így csökkentsék a bukásokat. Ezek többnyire kukorica- vagy burgonyakeményítőt illetve szentjános-mag kivonatot tartalmaznak. A sűrítőkről tudni kell, hogy bár valóban csökkentik a bukások számát, ám a reflux ún. csendes-reflux formájában továbbra is megmaradhat, ráadásul a sűrítők alkalmazása során gyakrabban figyelhető meg az evés közbeni köhögés, ami aspirációt okozhat.
Fontos tehát, hogy csak orvosi utasításra, kontroll mellett és az előírásnak megfelelően alkalmazd ezeket!

Hozzászólások

Így aludhat jobban a baba

Ha a baba boldog és kiegyensúlyozott, az édesanyja is az - ez az összefüggés pedig fordítva is fennáll.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések