Baba

Futás pocakkal, szoptatás idején és babakocsival

A futásban többek közt az a zseniális, hogy szinte bármilyen élethelyzetben ideális, csak kicsit kell módosítanod a jól bevált körökön!
2011. Március 02.

Futás várandósan

Lehet ezt egyáltalán? Attól függ! Az a legjobb, ha az orvosod véleményét kérdezed, mit gondol a te konkrét körülményeid ismeretében. Az biztos, hogy akkor, ha még sosem futottál rendszeresen, ne terhesen fogj hozzá! Ha viszont előtte napi rendszerességgel sportoltál, az orvos véleményén kívül elsősorban saját megérzéseidre hagyatkozz: jólesik vagy nem? Ami neked kellemes, és segít az egészséged megőrzésében, az a babának is jó!

A megszokott tempón lassíthatsz, a távot csökkentheted, az emelkedőkön sétálhatsz. Van, aki 16 hetesen ért célba a nők közül elsőként a New York City Maratonon, de azért a futó kismamák többségének a félidőn túl általában nem esik jól a pocak zötykölődése.

Tippek kismamáknak:

Használj jól tartó, pocakerősítéssel egybeépített, magasított derekú kismamabugyit. Létezik speciális hastámasztó öv is, amivel még plusz stabilitást és tartást nyerhetsz. Ne feledkezz el a jól tartó, de sehol sem bevágó sportmelltartóról se.

Szoptatás alatt is lehet?

Ez javarészt egyéni adottságaidtól függ! Az első hat hétben, amíg kialakul a kereslet-kínálat egyensúly, addig inkább ne: kellemetlen és veszélyes lehet a sportmelltartó szorítása, a tejjel teli mellek zötykölődése. Ha a dúskeblűek táborába tartozol, ugyanez a kizárólagos szoptatás időszakára is érvényes lehet. Azzal persze nem veszítesz semmit, ha megpróbálod!

A fokozatosság betartása szoptatás idején különösen fontos! Még akkor se kezdd egyórás futással, ha korábban rendszeresen ennyit edzettél. Szigorúan legfeljebb öt perc az első napi adag, mégpedig lassú, kíméletes, kocogós tempóban, figyelve a tested jelzéseire. Naponta egy-két perccel emeld az adagot! Alapszabály, hogy minden futás előtt szoptasd meg a babát, hogy minél üresebb legyen a melled. Semmiképp se mondj le a sportmelltartóról vagy a sportmelltartóval egybeépített fölsőről, de a beszerzésnél ne a korábbi méreteidből indulj ki!

Sajnos a dúskeblűek nincsenek könnyű helyzetben, mert ritkán lehet számukra is megfelelő mérethez hozzájutni. Nem szabad szorítania! Futás után feltétlenül zuhanyozz le, mielőtt újra szoptatsz, hogy ne zavarja a babát a verejték sós íze. Ha fokozatosan emeled a terhelést, és kedvezőtlen hatást tapasztalsz, bármikor megteheted, hogy abbahagyod vagy csökkented a napi adagot. Ha csökkent a tejmennyiség, gyakoribb szoptatással visszahozhatod, ezek nem egyirányú és nem is végeleges folyamatok.

Futás babakocsival

Ezt is megpróbálhatod, ha úgy néz ki, nincs, aki vigyázzon a babára, amíg futni mész. Összekötheted a kellemeset a hasznossal: miközben futsz, a babát sétáltatod, aki egy bizonyos életkor után visong a gyönyörűségtől a száguldós tempó miatt. Nem olcsó mulatság a megfelelő felépítésű, rugózású, ötpontos biztonsági öves, stabil futóbabakocsi, de ha bejön, nem fogod megbánni a ráfordítást.

Érdemes az E-bayen és a Vaterán is körülnézni, hátha használtan sokkal kedvezőbb áron vásárolhatsz. Ha csak teheted, kérj kölcsön ismerősöktől kipróbálásra egy ilyen kocsit. Így azt is megtudhatod, milyen érzés így futni, mit szól hozzá a baba, és egyáltalán van-e olyan terep a közelben, ahol megtehetsz néhány kilométert anélkül, hogy kiráznád vele a szuszt a babából.

Olvass bele anyák futós fórumaiba, ott sok gyakorlatias szempontra felhívják a figyelmedet. Egészen sima, jó minőségű aszfalton közönséges babakocsival is kipróbálhatod a futást, bár biztosan lesznek, akik jól megnéznek maguknak.

Forrás: Kismama magazin