Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fürdetés a baba érkezésekor

Szerző: Babaszoba.hu

2003. november 3. | Frissítve: 2017. augusztus 14.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu

A baba fürdetése minden családban többet jelent puszta a tisztálkodásnál. Az esti szertartást nemcsak a kicsik, hanem a felnőttek is izgalommal várják.

Fürdetés a baba érkezésekor

A fürdetés megkezdése előtt mindent készítsünk oda, amire szükségünk lehet a fürdetés előtt, közben és után. A szoba hőmérsékletének legalább 24 °C-nak kell lennie. Amíg a baba pici, legjobb a fürdető kád. Egyes típusok saját lábbal rendelkeznek, de tehetjük a nagy fürdőkádra barkácsolt pakoló mellé is.
Vetkőztetés előtt tegyük tele először a kádat hideg vízzel, majd ehhez adjuk a melegvizet. A víz hőmérséklet 34-36°C legyen. A víz hőmérsékletét karunkkal ellenőrizzük. Aki bizonytalan a hőmérséklet megítélésében, használjon hőmérőt. Gyengéden tegyük a babát a fürdővízbe, a fejét és a hátát karunkkal alátámasztva. Másik kezünkkel lemossuk a babát, kezdve az arcával, szemétől lefelé haladó mozdulattal. Szappant egyáltalán nem szükséges egészen piciknél, tökéletesen megfelel a tiszta vízzel való fürdetés is.
Ha mindenképpen szükségét érezzük valamilyen fürdetőnek, akkor szappan helyett használjunk babafürdetőt. Mindig olvassuk el az összetevőket és igyekezzünk a lehető legtermészetesebb, kifejezetten babáknak szánt fürdetőt használni. Kerüljük az illatanyagokat és az allergizáló összetevőket.
Amíg a köldökcsonk nem esik le, addig csak annyi vízben fürdessük a babát, amely még nem lepi el a hasát. A köldökcsonkot maximum az első pár napban hintőporozzuk, de akár ez el is hagyható, később inkább árt, mint használ. A köldökcsonkot fürdetés után alkohollal ecseteljük.
Az olajozásról eltérő vélemények vannak még a háziorvosok között is: vannak, akik a fürdetés előtt javasolják, míg mások inkább utána. A babák bőre száraz, ezért ajánlatos az olaj használata.
Amikor végeztünk a fürdetéssel, emeljük ki a babát a kádból és tegyük bele egy meleg törölközőbe.

1. Helyes tartás
háton fürdetve,

2. hason fekve

3. és kivételkor a
fürdőkádból.

4. Törölgetés.

5. Olajozás...

6. a fül mögött,

7. a nyaki hajlatban,

8. a hónaljban,

9. a nemi szervek és a
"hurkák" hajlataiban.

10. Köldöktisztítás

11. Köldöktisztítás

Ha már emeli a fejét a baba és rugdalózni kezdett, a fürdetést is élvezni fogja. Ahelyett hogy testét megfeszítve tartaná, elkezdi élvezni, ahogy a teste a vízben lebeg, és ettől könnyűnek, erősnek, szabadnak érzi magát. Mire három hónapos lesz, a fürdetés válhat a baba egyik kedvencévé. Ha tényleg azzá vált, hagyjunk rá jó sok időt, had élvezze ki minden percét. Legjobb az esti etetés előtt fürdetni a babát, ha hosszan pancsolhat, rugdalózhat, jobban előkészül az éjszakai alvásra.
A 6 hónap körüli babák már néha kinövik a babakádat. Át kell tehát térni a nagy fürdőkádra. Legyünk óvatosak, vigyázzunk, hogy a baba meg ne ijedjen a nagyobb tömegű víztől, a megváltozott körülményektől. Ha látjuk, hogy nagyon fél, átmenetileg tegyük a kiskádat a nagykádba, hogy megszokja a nagykád látványát. Próbáljunk a kád mellé térdelve füröszteni, és mindent előre készítsünk a kezünk közelébe, a kádra tett pakolóra, amire a fürösztésnél szükségünk lehet.
A csúszkálás elkerülésére tegyünk a kád aljába gumilapot, régi törölközőt, így a baba nagyobb biztonságban érzi magát. Meg kell fogni erősen a baba vállát bal kezünk ujjával, csuklónkkal alátámasztani a fejét, különben átfordulhat, víz alá kerülhet.
A nagyobb gyermek már élvezi a rendes kádban való fürdetést, szívesen fürdik, ha kap néhány színes játékot. Soha ne hagyjuk egyedül a fürdőben, akkor sem, ha már biztonsággal tud ülni. Érdemes gyermekeknek való habfürdőt használni, ami jobban fellazítja a nagyobb gyermekekre egész nap rárakódott piszkos. Most már nem kell fogni a gyermeket, de maradjunk karnyújtásnyi távolságban, soha ne hagyjuk magára, ne menjünk ki a fürdőszobából. A két éves gyermek már ki tudja nyitni a forróvíz-csapot. Akár 8-10 cm-es vízben is megfulladhat.
Nem árt a csapot ruhával becsomagolni, így elkerülhetjük a forró víz csöpögéséből adódó problémákat, illetve a vízcsap okozta sérüléseket. Ha betartjuk a biztonsági szabályokat, az esti fürdetés a 2-3 éves gyermek részére a nap egyik legélvezetesebb élményévé válhat.
A fürdetés során sokszor hajat is mosunk, amikor is könnyen belekerülhet a gyerek szemébe a hajsampon. Túl azon, hogy kellemetlenül csípi a szemét a picinek, egy életre megutálhatja a hajmosást is. Ezért próbáljunk inkább ún. könnymentes sampont használni, ami nem csíp.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések