Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Furcsa érzések szoptatás közben? Normális!

Szerző: Sződy Judit pszichológus

2012. február 8. | Frissítve: 2015. szeptember 26.

Forrás: babaszoba.hu

Előfordul, hogy az összezavarodott hormonok nagy galibát csinálnak. Például pszichiátriai betegséget utánozhatnak szoptatás alatt.

"Roni háromhetes, nagyon nyugodt baba, jól fejlődik, nincs vele gond. Szép szülés volt, a kórházzal is elégedett voltam. A férjem sokat segít, az anyukám is itt van nálunk. Nem lehetne okom panaszra. Mégis naponta többször is elővesz valami nagyon rossz érzés. Feszült vagyok, levert, nyugtalan. Aztán mintha elfújták volna. Nem igazán tudom mihez kötni. Szoptatás alatt szinte biztos, hogy érzem ezt, főleg az elején, de két szoptatás között is előfordul. Talán ez lenne a szülés utáni depresszió?"

Ez itt egy képzeletbeli anya képzeletbeli levele, de akár igazi is lehetne. Lehet, hogy a cikk megjelenése után többen is ráismernek erre a furcsa állapotra, amit eddig főleg a külföldi szakirodalomból ismerünk. Ez a D-MER, vagyis Dysphoric Milk Ejection Reflex: a tejleadó reflexet kísérő levertség.

Egy kis biológia

Ahhoz, hogy a baba könnyen jusson anyatejhez, az anya szervezete is segítséget nyújt. Miután mellre tetted a kicsit, egy percen belül azt hallod, hogy nagy kortyokban nyeli a tejet. Sok nő ebben a pillanatban furcsa dolgokat érez a mellében: ki enyhe fájdalmat, ki bizsergést, ki valami összehúzódásfélét. És közben a másik mellből elkezd csöpögni a tej. Valójában az történik, hogy a szopizás hatására oxitocin hormon termelődik, emiatt pedig a mellben található simaizmok összehúzódnak, így a tej sokkal gyorsabban áramlik a baba szájába. Előfordul, hogy az anya nem érzi mindezt, a reflex mégis működik: a baba látványosan nyeldekel, tömi a pocakját. Az oxitocinlöket nagyjából fél percig tart. Egy szoptatás alatt többször is beindulhat a tejleadás, de ahogy fellazul a mell, egyre kevésbé érezhető. Ha a babát átteszed a másik melledre, a reflex újra jelentkezik.
Remek megoldás a természet részéről. De sajnos nem tökéletes. Egyes mamák esetében az oxitocinszint ugrása a dopaminszint átmeneti csökkenésével jár. A dopamin olyan agyi átvivő anyag, amely jelentősen befolyásolja hangulatunkat. Ha hirtelen csökkenni kezd, levertség lesz rajtunk úrrá. D-MER esetén minden egyes szoptatásnál. Sőt két szoptatás között is, ha a tejleadó reflex beindul. Például fejés közben, vagy ha a mell túlságosan megtelik, ha a babánk sírni kezd, vagy különösebb látható ok nélkül.

Nem igaz, hogy nem akarok szoptatni!

Mit gondol az anya ebben a helyzetben? "Miért érzem ilyen nyomorultul magam, hiszen minden vágyam az volt, hogy szoptassak! Talán nem vagyok jó anya? Talán tudat alatt nem akarom ezt a kisbabát?" Rettentő érzés lehet. Akár rosszabb is, mint amit a reflex kivált. A D-MER-rel küzdő anya már-már fél a szoptatástól, és ez nem csoda. A legfontosabb lépés, hogy kiderüljön, mi is a baj, hiszen ez megszünteti a bűntudatot. Ha tudja, mi történik vele, a tünet ugyan nem változik, de az a bizonyos mondat így hangzik: "Miért érzem ilyen nyomorultul magam? Ó, már megint leesett a dopaminszintem. Mindjárt vége!" A bűntudat megszűnik, de a tünet nem. Erre is van segítség!

Elválasztás vagy kezelés?

Mivel a legtöbb ilyen esetre fény sem derül, vagy éppen szülés utáni depressziónak (ha nem hisztinek) tekintik, az orvostudomány még nem tud tuti, mellékhatásmentes megoldást. A www.d-mer.org szerkesztői azonban több módszert is javasolnak.

- Állítsd le a tej túltermelését - ha éppen túl sok a tejed. Túlságosan bő tej esetén több és erősebb tejleadó reflex jelentkezik. Ha rendszeresen fejsz - akár tartalékképzés céljából, akár egy másik babának - szépen, fokozatosan hagyd abba. Pont annyi tejed legyen, amennyi a te babádnak kell!
- Igyál sok folyadékot! Folyadékhiányos állapotban gyakoribb a D-MER megjelenése. Ne számíts azonnali hatásra, kell néhány nap, hogy feltöltődjön a szervezeted!
- Tedd rendbe a hormonháztartásod! Szedj omega3 tartalmú étrend-kiegészítőt vagy Sepia tartalmú homeopátiás szert, keress akupunktúrás orvost ebből a célból!
- Szex csak este! Az orgazmussal járó szex fokozza a tüneteket, hiszen az oxitocinszint akkor is megemelkedik. Jobb, ha a szoptatás ideje távol esik a szextől.
- Figyelemelterelés. Olvass, nézz tévét, hallgass zenét vagy beszélgess valakivel szoptatás közben.
- Egyedüllét. Van, akinek éppen ez válik be. Aki nem bírja elviselni, hogy a nagyobbik gyereke körülötte nyüzsög, vagy éppen a barátnője tanúja annak, hogy idegesíti a szoptatás, az intézze úgy, hogy hagyják békén, amíg a picit eteti.
- Csökkentsd a stresszt! Könnyű azt mondani... Ha nem tudod megszüntetni a stressz okait, legalább sportolj, táncolj, vagy relaxálj...
- Ne igyál kávét! Ha nem bírod teljesen elhagyni, csökkentsd az adagod.
- Mutasd meg ezt a cikket mindenkinek, aki körülvesz, hogy tudják, mi az amit átélsz naponta többször. Így sokkal többet tudnak segíteni.

Ha eluralkodik rajtad a szoptatástól való a félelem, beszélj laktációs tanácsadóval, mielőtt elválasztanád a kisbabát. Ő a folytatásban és a kíméletes elválasztásban is tud segíteni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák