Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fültisztítás

Szerző: Dr. Somi Ildikó

2003. december 6. | Frissítve: 2016. szeptember 7.

Forrás: Baba Magazin

A rendelőben naponta felmerülő kérdés, hogyan lehet, hogyan kell a kis csecsemő fülét tisztítani. Ez leginkább abban az esetben aktuális, ha valami hiba merül fel a fültisztítás alkalmával.

Fültisztítás

A leggyakoribb hiba a vattás végű fültisztító pálca használatából adódik. Ezt ugyanis a fülkagyló külső, behajló szélének, az orrbemenet, valamint a köldök, és nem a hallójárat tisztítására találták ki. A fültisztító pálcával ugyanis a hallójárat külső részén termelődő fülzsírt legtöbb esetben a mélybe juttathatjuk. Onnan viszont csak valóságos "műtéttel" lehet eltávolítani a pálca végéről leesett vattát, ami gyakran a hallójáratban marad. Sokszor előfordul a pálca végével elkövetett sérülés is.
A hallójárat külső részén termelődő fülzsírnak a bőrvédelem szempontjából fontos élettani szerepe van. A fülzsír állandó letörlése fokozott termelésre készteti a fülzsír-termelő mirigyeket. Tehát minél többet törölgetjük, annál több termelődik. Kis csecsemő gondozásakor ajánljuk: a fül külső részének - a bemenet - tisztítására elegendő egy vékony, összecsavart törölköző megnedvesített sarka is.
Néhány csavaró, tekerő mozdulat segítségével tökéletesen kitisztítjuk a pici fülbemenetét. (Ez természetesen csak egészséges gyermek esetén érvényes.)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések