Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Főzelékek - Így készítsd el a babának!

Szerző: Dr. Kerekes Judit

2003. február 11. | Frissítve: 2016. december 27.

Forrás: Anyák Lapja

A zöldség, akár csak a gyümölcs, fontos vitamin-, ásványianyag-forrás, keményítő- és cukortartalma energiát szolgáltat. Ezek mellett fontos szerepet játszik az élelmirost-ellátásban is.

6 hónapos kor után megkezdheted a hozzátáplálást


Hat hónapos kortól a kicsi minden nap kapjon zöldséget és gyümölcsöt is (mélyzöld, sárga vagy piros színűeket egyaránt). Négy-hat hónapos korban még a nyers zöldségrostot - a reszelt sárgarépán kívül - nem képes feldolgozni az emésztőrendszere. A kipréselt zöldség leve azonban vitaminitalként már adható.
A zöldfűszerek igen jó hatásúak az emésztésre, az anyagcserére, magas vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt emelik a főzelékek tápértékét. Íz- és színhatásukkal elindítják az emésztőnedvek kiválasztását, étvágygerjesztők, fokozzák az étkezés élvezetét. A zöldfűszerek a korszerű, egészséges táplálkozás fontos részét képezik

Alapfőzelék

A főzelékfélék bevezetését burgonyával kezdjük. A burgonya semleges ízű, könnyen emészthető, tápláló főzelékalap. A kockákra vágott krumplit annyi sós vízbe tesszük fel főni, hogy éppen csak ellepje. Zománcos edényben, lefedve, takaréklángon 10 perc alatt elkészül. Ekkor, a saját főző levét használva villával pépesítjük. A babák úgy szeretik, ha tejföl sűrűségű, és nem habos. Egy-két kanálnyival próbálkozzunk, az adagot naponta emeljük, ami szerencsés esetben 1 hét alatt 100-150 ml lehet. Ekkor a megfőtt krumplihoz 1-2 mérce babatejport vagy élőflórás kefirt keverjünk. Ha a kicsi rosszul fogadja, próbálkozzunk 2-3 szelet sárgarépa vagy egy szelet alma hozzáadásával.

Fűszeres burgonyafőzelék

Hat hónapos kortól a kicsi krumplifőzeléke készülhet fűszerekkel is. A darabolt krumplit sós vízzel, körömnyi babérlevéllel vagy csipetnyi darált köménnyel, esetleg kiskanálnyi vágott zeller zölddel, 1 evőkanálnyi reszelt vöröshagymával, 1 evőkanálnyi szárazon pirított darával, és csak a szükséges mennyiségű vízzel tesszük fel főni. Takaréklángon 15 percig főzzük. A babérlevelet kivesszük, dúsítjuk 1 mokkáskanálnyi vajjal, néhány csepp citromlével, és villával pépesítjük. A citrom helyett savanyíthatjuk 1 evőkanálnyi friss, nyers paradicsomlével is.
A burgonya után a sárgarépa következik, majd idénytől függően a következő sorrend ajánlott: sütőtök, cékla, főzőtök, spenót, sóska, saláta, zöldborsó, zöldbab, brokkoli, kelbimbó, zsenge karfiol, zsenge karalábé és a szelídgesztenye.
Káposztafélét egyéves korig nem főzünk, de nyers, kipréselt káposztalé adható.

Tökfőzelék

A hámozott és kockákra vágott tököt krumplival és 1 kk. aprított póréhagymával (nem olyan szagos és csípős, mint a vöröshagyma) vagy újhagymával, pici sóval, pici édes-nemes pirospaprikával és vágott zöldkaporral puhára főzzük. Krumpli helyett sűríthetjük 1 kk. pirított búzaliszttel. Dúsítjuk 1 kk. 12 százalékos tejföllel, és pépesítjük.

Répafőzelék

Kezdetben minden főzeléket krumplival sűrítünk, majd lassan a liszteket is be lehet iktatni, de egyéves korig csak vizes habarás vagy szárazon pirított rántás formájában. (A lisztfélék pirítással ízletesebbé és könnyebben emészthetővé válnak.)
A répát megreszeljük, a krumplit feldaraboljuk, és picit sós vízben együtt puhára főzzük, majd villával vagy robotgéppel pépesítjük. Keverünk bele 1-2 mérce babatejport vagy kefirt. Ízletesebb a répafőzelék, ha rizsliszttel vagy zabpehelyliszttel sűrítjük.

Spenótfőzelék

A nagylevelű zöldfőzeléknek, salátáknak valókat alaposan, egyenként és folyóvíz alatt kell megmosni. A spenótleveleket félbehajtjuk, kivágjuk a szárát és leforrázzuk. Ezt a vizet kiöntjük. 3-4 ek. vágott spenóthoz adunk 2 ek. darabolt burgonyát, pici sót, 1 kis gerezd fokhagymát, picike szerecsendióport, és vízzel 10 percet főzzük. A fokhagymát kivesszük belőle, dúsítjuk 1 ek. kávétejszínnel és pépesítjük.
Nyolc hónapos kortól az összezúzott fokhagyma is benne maradhat, és a krumpli helyett sűríthető szárazon pirított zsemlemorzsával is.

Borsófőzelék

A baba első borsófőzeléke így készül: 2 ek. darabolt krumplit, 10 szem friss cukorborsót, pici sót, cukrot, zöld petrezselymet egy kevés vízzel, fedő alatt 15 percig főzünk.
Ezután vagy átpasszírozzuk, vagy robotgéppel pépesítjük. Néhány kanálnyi adaggal kezdjük a szoktatást. Ha szereti, dúsíthatjuk 1 ek. kávétejszínnel vagy babatejporral, és növeljük a borsó mennyiségét. A krumpli helyettesíthető krumplipehellyel, rizs- vagy zabpehelyliszttel.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések