Foszfor a csontjainkban
A foszfor szükséges, sőt nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezetünkben, ugyanakkor a modern táplálkozásunk egyik legnagyobb veszélye épp a túlzott foszforbevitel. Hogy is van ez?
h i r d e t é s

A csontok megfelelő fejlődéséhez számos vitaminra is nyomelemre szüksége van a szervezetnek
Fontos foszfor
A foszfor a kalcium után a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben: felnőtt emberben körülbelül 700 gramm található belőle szervetlen és szerves foszfátok alakjában. Legnagyobb része, 80-85 százalék a csontokba beépülve szervetlen foszforsó mikrokristályok formájában található, és a csontok, fogak szilárdságát szolgálja.
A szervetlen foszfát kis mennyiségben ugyan, de jelen van a testnedvekben is, ahol a szervezet pufferrendszerének fontos elemét képezi. Szerves kötésben egyes fehérjék, nukleinsavak, enzimek, egyes B-vitaminok építőköve. Jelentős szerepe van az idegrendszer működésében, a fehérje-, a szénhidrát- és zsíranyagcserében, az energiatárolásban és -átvitelben egyaránt.
Mennyi foszforra van szükség?
A felszívódás közepes: a táplálékkal bevitt foszforból vegyes táplálkozás során 50-70 százalék szívódik fel, kevés foszfor bevitelekor ez az arány elérheti a 90 százalékot is.
Szintén nagyon sok tényező befolyásolja felszívódását károsan, leginkább a nagy mennyiségű vas, a magnézium és az alumínium gyakorol rá rossz hatást, mert ezek a bélbe jutva rosszul oldódó sók formájában kötik meg a foszfátot. A szükséges bevitel mennyisége az életkortól és az egészségi állapottól függően változik, a kalciumbevitelhez hasonlóan az életkorral együtt nő, illetve bizonyos betegségekhez és állapotokhoz kapcsolódva nagyobb mennyiségre lehet szükség. Átlagosan 700 mg az ajánlott beviteli érték.
A kalciumhoz viszonyítva körülbelül ugyanannyit kellene bevinni belőle, de csecsemőkorban és kisgyermekkorban a kalciumnak sokkal többnek kell lennie (ha egy ilyen korú gyermeket csak a magas foszfortartalmú tehéntejjel táplálunk, súlyos izomgörcsökkel járó állapot, hypocalcaemia léphet fel nála). Az ideális kalcium-foszfor arány 1-1,5:1.
Hiányállapotok
Gyermekeknél a foszforhiány a növekedés lassulását, a csont- és fogképződés elégtelenségét és rachitist (angolkórt) okozhat. A foszforhiány tünetei hasonlatosak a kalcium- és D-vitamin-hiány szimptómáihoz: minden életkorban testsúlycsökkenéshez, kimerültséghez, izomgyengeséghez vezethet. A foszforhiány hosszú ideig rejtve maradhat, hiszen a szervezet képes a csontokban található foszfort mozgósítani. Éppen ezért tartósan alacsony foszfátbevitel esetén úgynevezett "éhezéses csontlágyulás" léphet fel.
Foszforhiányos állapot alakulhat ki nagymértékű alkoholfogyasztás, klinikai táplálás és vízhajtók túlzott alkalmazása során is.
Milyen élelmiszerek tartalmazzák?

A kalciumrabló
Sokkal nagyobb veszélyt jelent a túlzott bevitel, ezzel a kalcium-foszfor ideális arányának felborulása, a kalciumhiány kialakulása. Ugyanis az élelmiszeripar - elsősorban savanyító, stabilizáló és sűrítő adalékanyagként - egyre több foszfort használ fel, általában foszforsavként. Nagyon sok foszfor található például a tartósított ételekben, felvágottakban, szalámikban, ömlesztett sajtokban, konzervekben, egyéb készételekben és a szénsavas üdítőitalokban. Veszélyt jelent a feketekávé és a koffeintartalmú üdítők túlzott mértékű fogyasztása is.
A szervezet foszforszintjének túlzott megemelkedése akadályozza a kalcium beépülését a csontokba, így hozzájárul a csontritkulás és a fogromlás kialakulásához. Különösen veszélyeztetettek a veseelégtelenségben szenvedők, mert a gyengén működő vese nem képes a foszfortöbblet kiválasztására, a vér megemelkedett foszforszintje pedig a csontokat károsító folyamatokat indít el.
Forrás: Dr. Bíró György, dr. Lindner Károly: Tápanyagtáblázat
Hozzászólások