Baba

Folyékony mosószer teszt: melyik a legjobb?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a szupermarketek és drogériák legnépszerűbb folyékony mosószereit teszteltette. Hatékonyságot, egészségi és környezeti kockázatokat is vizsgáltak.
2020. December 07.
Folyékony mosószer teszt: melyik a legjobb? (fotó: Getty Images)

A mosás hatékonyságát laboratóriumban, akkreditált módszerrel vizsgálták. Minden terméket ugyanannak a tesztnek vetették alá, ugyanazzal a mosógéppel, ugyanazzal a programmal 40 fokon mosták, a gyártó által javasolt adagolást követve. A tesztmosáshoz mesterségesen szennyezett textilcsíkot használtak, amelyen 6 különböző folton vizsgálták a mosás hatását. Ezek a foltok a háztartásban előforduló különböző szennyeződéseket képviselik, mint például a kakaó, cékla, vörösbor, sár, fű és olajos foltok – olvashatjuk a Tudatos Vásárlók Egyesülete oldalán.

A teszteléskor a mosási hatékonyság mellett az egészségi és környezeti hatásokat is vizsgálták. A folyékony mosószerek foszfortartalmát is megmérették, ezért azért fontos, mert minél kevesebb foszfort tartalmaz egy termék, annál kisebb a környezeti terhelése. Nézték továbbá a termék adatlapja és a termékcímke alapján az egészségügyi kockázatokat is, valamint azt, hogy a termék minősített ökocímkével rendelkezik-e.

A csomagolás sem elhanyagolható szempont egy termék értékelésekor: a legtöbb folyékony mosószer műanyag flakonban kapható, de léteznek már újrahasznosított változatok és takarékosabb utántöltők is.

Nemcsak a hatékonyság szempontjából vannak különbségek a termékek között, hanem természetesen az árban is. A Tudatos Vásárlók Egyesülete az árakat a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében 1 liter mosószerre vetített egységárban tüntették fel. A tesztelt termékek átlagára 2000 Ft/l, ám a mezőnyben nagy a szórás. A legolcsóbb termék ára mindössze 500 Ft/l, míg a legdrágábbé csaknem 13.000 Ft/l.

Az eredmény

A teszt élen mindjárt két termék is végzett, és sok a környezetbarát termék a dobogós helyeken. A középmezőnyben vagy a foszfortartalom nagy, vagy a hatékonyság kicsi.

Két terméknek is sikerült 100%-ot elérnie: a Seventh Generation és a Denkmit nature folyékony mosószerei osztoznak az első helyen. Mindkettő rendelkezik EU Ecolabel környezetbarát minősítéssel és minden kategóriában kiemelkedően szerepeltek.

A Seventh Generationt 100%-ban újrahasznosított műanyag flakonban vásárolhatjuk meg, a Denkmit nature-t pedig az 1,1 literes flakonhoz képest 64%-kal kevesebb műanyagot tartalmazó utántöltő zacskóban. A dm sajátmárkás terméke alacsony árával emelkedik ki az élmezőnyből.

A második helyen is holtverseny alakult ki, az egyik egy magyar termék, a Zöldlomb ökomosószer, ami ökocímkével nem rendelkezik, de az átlagnál enyhébb környezeti és egészségi hatású összetevőkből áll, a mért foszfortartalma minimális. A másik pedig az Ecover Zero, ami szintén csak a nevében öko, hiteles címkéje nincs. Azonban kicsi a foszfortartalma, 50%-ban újrahasznosított a flakonja és jó a foltkiszedő teljesítménye is.

A dobogó harmadik helyén egy a EU Ecolabel címkével rendelkező termék végzett, a Frosch color mosószere.

Folyékony mosószer teszt: melyik a legjobb?

(forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete)

A legdrágábbak a középmezőnyben végeztek

A középmezőnyben is találunk ökocímkés terméket, a Green Emotion levendulaolajos öko mosógélt, melyet gazdaságos utántöltő csomagolásban vásárolható meg a nagyobb drogériákban is. Emellett pedig több alacsony foszfortartalmú, környezetbarátként árult – bár hiteles címkével nem rendelkező – termék is szerepel a 80-60%-os tartományban.

A mezőny két legdrágább terméke is a középmezőnyben végzett, amelyeket MLM rendszerből lehet megvásárolni. A nagy foszfortartalmú szerek legfeljebb a középmezőnyben kaphattak helyet, ilyenek a gyakorlatilag mindenhol megvásárolható márkák termékei (Tomi, Biopon, Persil, Ariel, Surf), illetve a nagyobb drogériák sajátmárkás termékei is (Denkmit, domol). Az EU által meghatározott 0,5 g foszfor/adag felső határértéknél nagyobb foszformennyiséget azonban egyik mosószerben sem találtak.

A mosógél teszt eredménye azt mutatja, hogy az öko-választás nem jár lemondással vagy elfogadhatatlan kompromisszummal – írja a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Miért érdemes az EU Ecolabel minősítésre hagyatkozni?

Az EU-s ökocímkét olyan szerek kaphatják meg, amelyek az adott termékkategóriában kevésbé környezetterhelők a teljes életciklusuk során. Az EU-s szabályozással működő EU Ecolabel minősített ökocímkéje az egyik leggyakrabban előforduló, jogszabályon alapuló ökocímke, amivel a hazai boltokban találkozhatunk. Az uniós ökocímke biztosíték arra, hogy a termékek életútja során kevesebb hulladék, kevesebb szennyezés képződik a piac többi hasonló termékével összehasonlítva. A címke minimalizálja a veszélyes anyagok felhasználását, amelyek károsíthatják az állat- és növényvilágot. A jogszabályban rögzített követelményeket független szakértők folyamatosan ellenőrzik, a védjegyezésért nem az ipar felel.

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete