Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Folyadékszükséglet a szoptatás alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 12. | Frissítve: 2020. december 28.

Lektor: Dr. Kungler-Gorácz Orsolya

Forrás: babaszoba.hu

A szoptatás alatt nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszon az anya. De mi az a mennyiség, ami fedezi az anya és a baba által igényelt plusz szükségletet is?

Folyadékszükséglet a szoptatás alatt
Jól tudjuk, hogy a szoptatás időszakában az anyának érdemes tovább folytatnia a tudatos és egészséges életmódot. A szoptatási időszakban is nagyon fontos, hogy az anya megfelelően táplálkozzon, elegendő folyadékot igyon, mozogjon, de pihenjen is. Mindez érdekes módon nem is elsősorban a baba, hanem az anya egészsége szempontjából fontos.
A szoptatás ideje alatt az anyatej termelődésével megnő az anya folyadékszükséglete. A folyadékbevitelre ezért érdemes jobban figyelni, ami természetesen nem jelenti azt, hogy annyit igyon a szoptatós anya, amennyit csak bír. Egy felnőtt nőnek minimum 2 liter folyadékot kell fogyasztani naponta. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) ajánlása szerint egy szoptató anyának ennél körülbelül 7 decivel több folyadékra van szüksége, mert nagyjából ennyi anyatejet termel a szervezet naponta. Ez természetesen nem kőbe vésett szabály, az igények egyénenként eltérhetnek, és sok körülmény befolyásolhatja, hogy mennyi folyadékra van szüksége az anyának: az anyagcsere különbségek, környezeti tényezők, illetve egyéb tevékenységek. A napi két liter folyadékon túl annyit érdemes fogyasztani a szoptató anyának, amennyit a szomjúság érzete diktál. Ebben is nyugodtan hagyatkozhat az anya a teste jelzéseire.
Ugyan tudományos bizonyíték nem támasztja alá sem a szoptatás közben, sem a szomjúságérzeten felül fogyasztott folyadék tejtermelést elősegítő hatását, azonban a szoptatás alatt jó, ha van folyadék az anya keze ügyében, két ok miatt is: egyrészt, különösen az első időszakban nem ritka, hogy a szoptatások hosszúra nyúlnak, vagy akár egymást érik, ha egy kisbaba igény szerint szopik, így praktikus, ha az anya közelében van innivaló, ha megszomjazna. Ehhez kapcsolódik a másik ok: a tejleadó reflex kiváltódását eredményező oxitocin hormon szomjúságérzést okoz, így valószínűleg meg fog szomjazni az anya szoptatás közben. Ezért hasznos lehet egy pohár vizet bekészíteni szoptatás előtt.
A napi folyadékbevitelbe a szilárd ételek folyadéktartalma is beletartozik, így ez is befolyásolhatja, hogy mennyit iszik a szoptatós anya naponta. A napi folyadékbevitel nagyjából 20-30 százaléka származik szilárd táplálékból, magyarán ekkora mértéket az étkezésekkel beviszünk a szervezetünkbe. A fennmaradó 70-80 százalékot visszük be valamilyen folyadék ivásával, a legjobb természetesen, ha ennek jelentős mennyiségét vízzel fedezzük.
A folyadékszükségletet biztosíthatjuk szűrt vagy rostos gyümölcslével, friss zöldséglevekkel, turmixokkal, teákkal, bár utóbbi esetében vegyük figyelembe az esetleges élénkítő hatást. A szoptató anya mindenképpen kerülje a szénsavas, túlzottan cukros készítményeket és az energiaitalokat. Napi 2-3 csésze frissen őrölt eszpresszókávé koffein mennyisége vállalható szoptatás alatt, tehát mértékkel, de fogyasztható kávé. A kávé mennyisége beleszámít a napi folyadékfogyasztásba. A szoptatás időszakában lehet alkoholt fogyasztani, természetesen mértékkel. Alkalmanként egy pohár bor vagy sör belefér, de jó tudni, hogy az anyatej és a vér alkohol szintje megegyezik.
Itt kell szót ejtenünk azokról az italokról - alkoholmentes sörök, teák -, amelyekről úgy tartják, hogy fokozza a tej termelését. Tudományosan nem bizonyított ezeknek az italoknak az áldásos hatása. A tejtermelést a szoptatás és mell kiürülése fokozza, azaz minél többet szopizik a baba, minél alaposabban ürül ki a mell, annál több és annál magasabb zsírtartalmú tej termelődik. Tévhit az is, hogy ha az anya jelentősen megnöveli a folyadékbevitelt, akár napi 3 liternél is több folyadékot iszik, annál több teje lesz a kisbabának. Nincs ilyen összefüggés, sőt, az erőltetett folyadékbevitel csökkentheti a tej mennyiségét.
Nyáron érdemes még nagyobb figyelmet szenteli a folyadékpótlásnak, hiszen az izzadással gyorsabb a folyadékvesztés is. Ugyanígy kell eljárni edzéskor is, amikor a vízvesztés fokozott, és a szervezet esetleg csak lassabban jelzi a szomjúságot.
A nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel kiszáradáshoz vezethet. A kiszáradás enyhe formája nem befolyásolja az anyatej minőségét, de az anyát stresszesebbé, fáradékonyabbá, türelmetlenebbé teheti. Nagyobb mértékű kiszáradás azonban már befolyásolhatja az anyatej minőségét.
A szoptatás időszaka alatt a változatos étrend, a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékpótlás elengedhetetlen az anyai egészség szempontjából. Ha pedig az anya jól van, egészséges, akkor a kisbaba is kiegyensúlyozottan tud fejlődni.
Lektor: dr. Kungler-Gorácz Orsolya, kórházi-klinikai szakgyógyszerész, laktációs szaktanácsadó (IBCLC).
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák