Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fogzásra kapott karkötő miatt halt meg egy 9 hónapos kislány

Szerző: Galgóczi Edina

2017. szeptember 5.

Forrás: babaszoba.hu

Az egészségügyi határérték nyolcszorosa volt az ólomszint a kisbaba vérében. A nyomozók nem nyugodtak, míg ki nem derítették, honnan került a kicsi vérébe ilyen nagy mennyiségű ólom.


A baba vérében 41 mikrogramm ólmot találtak (per deciliter), ami kórosan magasnak számít, lévén, hogy 5 mg/dl már abnormális mennyiség. A nyomozók ellátogattak a baba otthonába, hogy megtalálják az ólommérgezés forrását. Először egy ablakra bukkantak, amelynek levált az ólom alapú festéke, ám ez olyan magasságban volt, amit a kicsi nem érhetett el- írja a Live Scince.
Ezután találtak rá a kézi készítésű karkötőre, ami ólomtartalmú gyöngyökből készült. A baba folyamatosan rágcsálta az ékszert, ami révén halálos dózisú ólom került a szervezetébe. A "szakembertől" vásárolt mágneses hematit gyógyító karkötőt fogzásra vették a gyereknek a szülők, hogy enyhítsék a kellemetlen tüneteket. A karkötő gyártóját nem sikerült felkutatni.
A CPSC (Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága) szerint 90-100 ppm (rész per millió) a gyermekek számára biztonságosnak ítélt ólom mennyiség határértéke. A karkötőben ezzel szemben 17.000 ppm volt a mért ólommennyiség.

Az ólommérgezés tünetei

Az ólommérgezésnek nem minden esetben van nyilvánvaló tünete. Lassan alakul ki a veszélyes állapot. Az atipikus tünetek között szerepel: enyhe hasfájás, fáradtság, gyengeség, sápadtság. A súlyos ólommérgezés jelentkezhet zavartsággal, majd kóma és halál is bekövetkezhet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák