Baba

Fogzás: így segíthetsz a babának

Nyűgösség, állandó nyáladzás, átvirrasztott éjszakák... a fogzás bizony a babának és a szülőknek is fájdalmas élmény lehet. Hogyan segíthetünk a kicsinek, hogy könnyebben viselje ezeket a napokat?
2019. Február 10.
A fogzás idején szívesen rágcsálnak a babák

A legfontosabb: minden baba másmilyen, és egyáltalán nem biztos, hogy ami az egyiknél beválik, a másiknál is be fog. Sőt az is könnyen előfordulhat, hogy ami egyik alkalommal, néhány héttel ezelőtt jól működött, az most egyáltalán nem ér majd semmit. Kísérletezgessünk tehát bátran, és nyugodtan térjünk vissza egy-egy olyan módszerhez, amit korábban már elvetettünk.

Sok babának segít, ha rágcsálhat valamit, vagy ha hűtjük egy kicsit az érzékeny területet. Bevethetünk speciális, lehűtött rágókát vagy cumit, de egy hideg kanalat, vagy egy hideg vizes tiszta törülközőt, textilpelenkát is adhatunk neki csócsálgatni. Masszírozhatjuk, dörzsölgethetjük is a baba ínyét (persze, ne lepődj meg, ha az ujjadat is megrágcsálja…)!

Borostyánlánc? Inkább ne!

A szakemberek szerint a borostyán nyaklánc hatásosságát, fájdalomcsillapító képességeit semmi nem igazolja, a lánc viszont kifejezetten veszélyes lehet, akár fulladást is okozhat. Ha mégis úgy döntesz, hogy szeretnél ilyen ékszert adni a kicsire, tedd inkább a csuklójára, bokájára, ne pedig a nyakába, és ha nem vagy ott mellette, inkább vedd le róla!

Gyógyszert a fogzásra?

A fogínybe dörzsölhető gyógyszerek sajnos csak rövid ideig hatnak, a baba nyála (melyből egyébként is bőségesen termelődik) könnyen “lemoshatja” azokat. A benzokaint tartalmazó, vény nélkül kapható géleket semmiképpen ne használjuk, mert ritkán bár, de súlyos mellékhatásokat okozhatnak a két éven aluli gyermekeknél.Ha a fogzás fájdalmait szokatlanul rosszul viseli a baba, adhatunk neki egy kis adag, paracetamolt vagy ibuprofent tartalmazó fájdalomcsillapítót. A gyógyszeres fájdalomcsillapítással, a gyógyszer adagolásával kapcsolatban azonban kérjük ki a gyermekorvos tanácsát!(Cikk forrása: webmd.com)Ez is érdekelhet: