Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fogzás és harapás szoptatás alatt: mi a teendő?

Szerző: Babaszoba.hu

2022. június 23.

Forrás: gyogyhirek.hu

Tévhit, hogy a fogak előtörése annak a jele, hogy ideje abbahagyni a szoptatást. Ez szinte soha nem indokolt a fogzás miatt, sőt, a szoptatás folytatása lehetőség szerint 2 éves korig, javasolt.

Fogzás és harapás szoptatás alatt: mi a teendő? (fotó: Getty Images)
Ha fogzik a baba, akkor teljesen szokványos tünet a nyűgösség, ha mindent a szájába vesz, folyik a nyála és többször szeretne szopizni. Az is előfordulhat, hogy az addig jól szopó csecsemő a fogzási fájdalmat, viszketést próbálja enyhíteni vagy esetleg az újonnan kibújt fogacskát a mellen próbálja ki először és ezáltal a mellre is ráharaphat - hívja fel a figyelmet a gyogyhirek.hu cikke.

De mit tegyünk, hogy ne harapjon a baba?

Kínáljunk rágókát a babának a szoptatás előtt, ezzel enyhíthetjük a fájdalmat.
Pozícionáljuk jól a babát, azaz: fordítsuk teljesen szembe a testünkkel, miközben a szájába helyezzük a mellbimbót, támasszuk meg megfelelően.
Próbáljunk ki új testhelyzeteket, átmenetileg lehet, hogy tud segíteni.

És ha mégis harap a baba?

Ha a baba mégis harapna, akkor az ujjunkkal finoman meg tudjuk szakítani a vákuumot, hogy ne jöjjön létre sérülés. A baba nem egyszerre szívni és harapni is, ezért ha abbahagyja a szopást, akkor legyünk résen. Ha megharap, akkor határozottan szóljunk, hogy ez fáj, ez nem jó a mamának, és egyúttal félre kell tenni, hogy jelezzük, vége van a szoptatásnak. Néhány perc múlva megint meg lehet próbálni mellre tenni. Semmiképp ne kiabáljunk rá.
Fontos, hogy ne húzzuk le a mellről,  mert akkor még jobban fog szorítani és ha a baba állkapcsa még szorosan tartja a mellet, ez fájdalmasabb lehet, mint maga a harapás. Inkább kis mértékben egy-két másodpercre húzzuk közelebb a mellhez, így magától el fogja engedni a mellbimbót.
Ha gyakori a harapás, akkor próbálkozhatunk azzal, hogy félálomban tesszük mellre a babát. Általánosságban elmondható, hogy a baba inkább az éppen előtörő fogacskáknál harap, mint a frissen kibújt fogakkal.

Milyen okok állhatnak még a harapás hátterében?

A fogzás mellett az alábbi okai is lehetnek annak, ha a baba szoptatás közben harap:
  • felső légúti hurutos tünetek
  • fülfájdalom
  • figyelemfelkeltése
  • túl erős tejleadó reflex
  • kényelmetlen szoptatási testhelyzet
  • cumisüveg, nyugtatócumi használata (az eltérő használat miatt)
  • koraszülöttség
  • túl laza vagy túl feszes izomtónus

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

Kis lépés a felnőtteknek, nagy lépés a kisbabáknak, avagy az első év mozgásfejlődése (X)

A szülővé válást követően talán még gyorsabban telik az idő, mint előtte - különösen, ha az első évre gondolunk, amikor a kisbabák napról napra egyre látványosabb fejlődést mutatnak.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések