Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

FogzásMikor kezdődik, mit tehetünk?

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 28. | Frissítve: 2019. május 15.

Forrás: Kismama magazin

A gének döntik el, melyik csecsemőnek mikor jönnek a fogai, és valószínű, hogy a nehéz, fájdalmas fogzás is öröklött tényezőktől függ.

A fogzási időszak viszonylag tág intervallumban mozog


Általában öt és nyolc hónapos kor körül bújnak ki az első fogak, de rendszerint az sem kóros, ha sokkal később kezdődik a folyamat.
A fogcsírakezdemények már az öthetes embrióban fejlődésnek indulnak, ám az első tejfogak kibújásáig születés után még hónapok telnek el. Közben erősödik, szélesedik az állkapocs. A fogak is fejlődnek benne, gyökerük és koronájuk nő, végül áttörik a fogínyt.
Ez csecsemőknél is okozhat nehéz heteket, de másfél éves kor tájékán általában a zápfogak áttörése, illetve az ennek kapcsán fellépő feszítő fájdalom keltheti fel olyan gyakran a kicsiket éjszakánként. Fogzás miatt egyéves kor felett is előfordulhat szopási sztrájk. Hogy mit tehetünk ilyenkor? Bedörzsölhetjük az ínyt fájdalomcsillapító géllel, ilyen készítményt patikában lehet kapni.
Átmenetileg ihat szívószállal, és esetleg ehet ismét pépes ételeket a kicsi. A panaszok rendszerint nyomban eltűnnek, ha a fogacskák láthatóvá válnak.
Valószínűleg a gének döntik el, kinek mikor jönnek a fogai, és elképzelhető, hogy a nehéz, fájdalmas fogzás is öröklött tényezőktől függ elsősorban.
Ezek is hasznosak lehetnek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák