Baba

Fogyókúráról visszaesőknek

Mit tehetnek azok, akik már sokszor nekifutottak, de mindig visszahízzák, amit leadtak? Ismered a fogyni vágyók halálos ellenségeit? A kifogásokat öt jellemző kijelentés köré csoportosítottuk.
2013. Február 13.

Fogyókúráról visszaesőknek

Látványos és gyors eredményt szeretnék!

Persze érthető az elgondolás: minél előbb legyek túl az egészen! Csakhogy általában igaz, hogy a gyors eredményt ígérő vagy eredményező fogyás nagyon ritkán, vagy talán inkább sosem bizonyul tartósnak. A jelentős és gyors súlyvesztéshez ugyanis drasztikus változtatásokra van szükség az addigi táplálkozáshoz és életmódhoz képest. Sokkal kevesebb evésre, nagyon más étrendre, ami sokszor egyoldalú, vagy túlságosan sok étel szerepel a tiltólistán. Még az éhezést is ki lehet bírni, ha a szemünk előtt lebeg az ígéret, hogy mindezt például csak két hétig kell csinálni.

De tedd csak fel a kérdést magadnak: hogyan lesz azután? Fogadkozol, hogy másként lesz, mint eddig, kevesebbet fogsz enni és mást. Lehet, hogy ezt részben be is tartod, ám azt tapasztalod, hogy ennek ellenére visszahízod a leadott kilókat. Ennek az oka az, hogy az éhezés hatására fokozott raktározásra váltott az anyagcseréd.

Mit tehetsz?

Ha már jó néhányszor beleestél ebbe a csapdába, kérd dietetikus vagy gasztropszichológus segítségét egy személye szabott terv kidolgozásában, amely figyelembe veszi személyes gyengéidet is. Ennek borsos ára van, és talán ez is ösztönözni fog arra, hogy komolyan vedd!

Nincs időm mozogni!

Ez csak kifogás! Ha nagyon akarod, megtalálod a lehetőséget arra, ami fontos számodra. Ezért nézzük meg inkább azt, mi rejlik az efféle kifogások mögött! Pontosan tisztában vagy azzal, hogy a mozgás fontos volna, ha nem is fogyás, de az alakformálás, az egészséged, az állóképességed javulása érdekében. De nehezedre esik elmenni, nem esik jól a mozgásóra, mert nagyon megerőltető, látványosan ügyetlennek és gyengének érzed magad, zavar, hogy a tükörben egy órán keresztül azt kell látnod, hogy nézel ki, milyen a mozgásod, és finoman szólva nem vagy elragadtatva tőle. Ám az ötletszerű sportolás nem előnyös, mert túlságosan megerőltető, és mert másnap alig bírsz megmozdulni az izomláztól. Ez pedig újabb ürügyet szolgáltat a pihenésre.

Mit tehetsz?

A fokozatosan növelt terhelés és a rendszeresség az, ami átsegít ezen. Így ugyanis megúszod elviselhető izomlázzal, és tapasztalni fogod, hogy egyre jobban bírod. És ez lesz majd a legjobb ösztönző erő! Készíts magadnak heti-kétheti órarendet, mégpedig minden napra két-háromféle alternatívával. Erre a mozgássora például naponta kétszer tíz percet kell szánnod.

Tervezz be szervezett mozgásórákat, futást, otthoni tornát, kirándulást, lépcsőzést minden napra – olyasmiket, amik a körülményeid függvényében kivitelezhetőnek tűnnek. Ötleteket itt a babaszobán is találsz!

Így lesz akkora játéktered, hogy választhass valami mást, ha az egyik nem jött össze. Határozd el, mi és mennyi a minimum, és attól ne tágíts semmiképp sem!

Ez a pár kivétel nem számít!

Szülinap, névnap, munkaebéd, partik, vacsorameghívások – az életünk hihetetlenül az evés körül forog. Ha nem vagy elég óvatos és határozott, minden másnapra, harmadnapra jut valami kivételes alkalom. Így nehéz lesz lefogyni! Mert a kivételes alkalmak igenis számítanak. Megingatnak az elhatározásodban, és mindig egy kicsit jobban bővítik a kört, hogy mi az, ami “még belefér”. Persze a vasszigor sem tartható fenn hosszú távon, mert akkor állandóan úgy érzed, hogy lemaradsz valamiről.

Mit tehetsz?

Ha csak teheted, kapcsolódj bele a menü tervezésébe. Vigyél magaddal vagy csináltass olyasmit, ami nagy vonalakban ugyan, de legalább beleillik megváltozott étrendedbe (például: torta, de kalóriaszegény hozzávalókból, teljes kiőrlésű lisztből, cukor nélkül). Javasolj helyszínnek egészséges ételeket kínáló éttermet.

Javasolj más programot evés helyett: kalandtúra, kincskeresés, közös játékok, például Activity, Dixit, filmnézés popcorn, kóla, vagy táncparti egészségtelen rágcsálnivalók NÉLKÜL.

Imádok enni!

Ezzel sokan vannak így, és nem is véletlenül, hiszen enni valóban jó. Azon viszont érdemes elgondolkodnod, miért járnak mindig az evés körül a gondolataid! Talán hiányoznak az életedből a kihívások? Érdemes volna valami újjal próbálkoznod? Vagy épp ellenkezőleg, az evéssel járó, evésnek köszönhető nyugalom az, amiből túl kevés van? Vagy a fogyókúrás étrendekkel van bajod? Túl egyhangúnak, kevéssé ízletesnek találod? Ezen azért kisebb kompromisszumok árán sokat lehet segíteni!

Mit tehetsz?

A fűszerezés sokat javít az ételek ízén, és minden alapanyagot el lehet készíteni nagyon sokféleképpen. Ha szeretsz főzni, kísérletezni, éld ki ezt a szenvedélyedet egészséges és finom ételek megalkotásával. Ez egyáltalán nem lehetetlen, és az internetről, nyersvegán blogokból vagy a Megújulás szülés után című könyv receptjeiből sok ötletet meríthetsz a családi étkezésekhez, amit aztán a saját ízlésed szerint alakíthatsz. Hiszen attól, hogy például nyersvegán recepteket böngészel ötletekért, még nem kell teljes egészében átállnod nyers zöldséges fogyasztására. Hizlaló és egészségtelen hozzávalók nélkül is remekműveket lehet alkotni!

Nálam ez nem működik!

Ha következetesen végigcsináltál több fogyókúrát, és elmaradt az eredmény, vagyis egyáltalán nem sikerült lefogynod annak ellenére, hogy betartottad az előírásokat, érdemes szakemberhez fordulnod. Itt persze nem azokról a fogyókúrákról van szó, amelyek egy hét alatt 15 kiló fogyást ígérnek, mert abban semmi meglepő nincs, ha ezt nem sikerül megvalósítani.

Mit tehetsz?

A szakemberhez fordulás első lépcsője a háziorvos lehet: ő elvégeztetheti az alapvető vizsgálatokat, amelybe makacs túlsúly esetén beletartozik a pajzsmirigyműködés vizsgálata és az alapos cukoranyagcsere-vizsgálat is, amely nem csupán egy éhgyomorra végzett vércukorszint-meghatározásból áll, hanem az úgynevezett HbA1c vizsgálatot is érdemes elvégeztetni, amely csaknem három hónapra visszamenőleg jelezni képes az átlagos vércukorértéket. Az inzulinrezisztenciáról és a metabolikus szindrómáról mint olyan állapotokról, amelyek összefügghetnek a túlsúllyal és a súlyleadás nehézségeivel, valamint az ennek tisztázásához szükséges vizsgálatokról, itt olvashatsz.

Ám akárhonnan indulsz is, ha egészséges szeretnél lenni, és leadni a fölös kilókat, sem a rendszeres sportot, sem az étrended megváltoztatását nem kerülheted el. Bizonyos állapotok és anyagcserezavarok kedvezően befolyásolhatók gyógyszerekkel, de minőségi és tartós változást csak akkor remélhetsz, ha te is százszázalékosan hozzáteszed azt, ami egyedül rajtad múlik.

Kapcsolódó cikkeink fogyókúra témában: