Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fogyókúra: kalóriák helyett a makroelemeket számold

Szerző: Babaszoba.hu

2016. március 29. | Frissítve: 2016. április 1.

Forrás: MediPress

A szakemberek szerint a kalóriák számolgatásánál lényegesen hatékonyabb módszer a makroelemek számbavétele. Mit jelent ez?

Fogyókúra: kalóriák helyett a makroelemeket számold

Aki fogyni szeretne, a legtöbbször a kalóriabevitelt csökkenti, és többet kezd mozogni: elviekben ez a legtökéletesebb módszer arra, hogy az extra kilóktól megszabaduljunk. Ugyanakkor jobban járunk, ha a kalóriák helyett inkább a makroelemeket tartjuk számon.
A makroelemek - röviden makrók - olyan tápanyagok, amelyek segítenek a szervezetünknek abban, hogy az egészséges működéshez szükséges energiaszint adott legyen. Három makroelem létezik: a zsírok, a szénhidrátok és a fehérjék. Az alapfelosztás a következő: 40 százalék szénhidrát, 30 százalék zsír és 30 százalék fehérje, de az egyéni felosztás a személyes céltól függően természetesen nagyban különbözhet.

A szakemberek szerint bármi is legyen a cél - fogyás, erősödés, izmosodás, az izomtónus kiemelése - a kalóriák számolgatásánál lényegesen hatékonyabb módszer a makroelemek számbavétele.

"Amikor kiegyensúlyozott étkezésről beszélünk, tulajdonképpen arról van szó, hogy a zsírok, szénhidrátok és fehérjék aránya a szervezetünk egyensúlyban van. Egyéni céltól függ, mi a személyre szabott ideális arány, ennek feltérképezésével és betartásával könnyebb eredményt elérni, mint a kalóriák számolgatásával" - nyilatkozta Matt Hodges edző, a MPH-módszer feltalálója.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Segít a fogyásban, ha naponta mérjük magunkat
 • A 7 legnagyobb fogyókúra-mítosz
 • A divatdiéták veszélyei és buktatói
 • Kalóriatáblázattal fogyott le

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák