Baba

Fogyni szeretnék, de olyan nehéz!

Négy ok, ami miatt sokaknak nehezen megy a plusz kilók leadása. De van megoldás!
2012. Január 12.

Igen, az kétségtelen, hogy kell hozzá egy csipetnyi lelkesedés és eltökéltség. Mindig nehéz változtatni a kialakult rutinon. De azért nem lehetetlen. Eláruljuk, mi okoz leggyakrabban nehézséget, és mit tehetsz, hogy pillekönnyen átugorj rajta.

Nehezen veszem rá magam, hogy mozogjak is valamit

A legtöbben erre panaszkodtak a facebookos szavazás során. Ha nem kerülnek a tányérodra felesleges kalóriák, cukor, színezékek, aromák és tartósítók, már két hét elteltével látványos lesz az eredmény! Egy idő után te magad fogod úgy érezni, hogy jó lenne többet mozogni. Egyszerűen azért, mert a tested és a lelked is sokkal többet bír majd!

Szintén sokakat zavar az, hogy nem ehetnek annyit, amennyit szeretnének

A kicsi adagoktól neked is összefacsarodik a szíved? Akkor tálald másképp! Rakj tele egy kistányért! Egyél lassan, add meg a módját! Soha ne kutyafuttában, közben mást is csinálva egyél, hanem ez legyen egyúttal egy kis kellemes pihenés is. Rágd meg a falatokat alaposan. Ha abbahagyod, mielőtt jóllaknál, egy idő után azt fogod érezni, hogy mégsem vagy már éhes. Valamint a lényeg: kerüld a sok órás koplalást! Ha naponta többször eszel keveset, nem fog annyira lezuhanni a vércukorszinted, hogy farkaséhes legyél. Olyankor ugyanis hajlamos az ember ötször annyit enni, mint amennyit kéne…

Van, akinek az esti étkezések kimaradása vagy legalábbis alapos korlátozása veszi el a kedvét

A legtöbb fogyókúrának ez az egyik alappillére: reggel étkezz a legbőségesebben, este csak jelképesen. Pedig hát akkor lazítanak sokan az egész napos munka után, és a lazításhoz sokszor a nagyon hosszas, kiadós vacsorázás is hozzá tartozik. Sok család csak az esti órákban van együtt teljes létszámban, és a vacsora olyan, mint egy családi találkozó.

Ha téged is ez tart vissza, a következőket teheted: időzíts éppen estére egy mozgásos órát, előtte egy órával egyél, utána már csak igyál, és feküdj le viszonylag korán aludni. Vagy ehetsz este, de csak könnyű és nyers dolgokat: karalábé, alma, pomeló, nyers zöldségek, saláta. Üresnek nem fogod érezni a hasad, az biztos, de elhízni sem fogsz tőle. Esetleg találj ki estére más programot, mint az evés: közös társasozás, mozi, filmnézés otthon – egyszóval bármi, amit szívesen csináltok együtt, de nem evés. Azért ilyet is lehet találni!

Ha egész nap dolgozol, úgy érezheted, házon kívül nehéz betartani a szigorúnak tűnő követelményeket

Ez bizonyos fokig igaz, hiszen ha eddig készételt vásároltál, étteremben ettél, akkor hamar szembesülsz azzal, hogy még a káposztasalátát is cukrozzák, nem is kicsit. Olyan egészséges ételt, mint amit otthon könnyen és gyorsan össze tudsz hozni, nagyon kevés helyen találsz. De akkor, ha kicsit változtatsz a beszerzési és főzési szokásaidon, hamar meglesz a megoldás. Este főzzél mindig egy-két adaggal többet, vagy készíts nagyobb adag nyers zöldséget, salátába valót. Ezt magaddal viheted másnap. A gyümölcs is mindig jó megoldás néhány szem olajos maggal kombinálva, sok gond nincs vele, csak meg kell mosni.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Segít a fogyásban, ha naponta mérjük magunkat
  • A 7 legnagyobb fogyókúra-mítosz
  • A divatdiéták veszélyei és buktatói
  • Mitől lehet lefogyni?
  • Fogyás szülés után
  • Nem kell bombaalak szülés után!