Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fogamzásgátlás szülés után: a spirál

Szerző: Kaló Ágnes

2017. augusztus 10.

Forrás: babaszoba.hu

Szülés után sok nőnek ajánlja a nőgyógyásza a védekezéshez a spirált, mint megbízható, hosszútávú és kényelmes fogamzásgátló eszközt. Szakorvos segítségével összeszedtük, mik a legfontosabb tudnivalók, ha a spirál mellett döntesz.

Fogamzásgátlás szülés után: a spirál

A spirál egy kicsi, T-alakú, műanyagból vagy fémből készült méhen belüli fogamzásgátló eszköz. A méhnyakon keresztül, csukott szárakkal helyezik fel méhbe, ahol a szárak kinyílnak, így foglalja el a helyét a spirál - ismerteti dr. Gullai Nóra, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyásza. A felhelyezés és az eltávolítás kissé kellemetlen lehet, de a legtöbb eszközt elég ötévente cserélni. Az egyik legnagyobb előnye, hogy hosszútávon nyújt védelmet a nem kívánt terhességgel szemben.
A spirált sokan használják; nagyon ritka, hogy olyan mellékhatásokat okozzon, amelyek miatt ki kell venni a kis szerkezetet. Az eszköz ambuláns betegellátás keretében felhelyezhető, szoptatás alatt is biztonságosan alkalmazható, ha pedig ismét gyermeket szeretne a páciens, könnyedén eltávolítható - hangsúlyozza a szakorvos.
A spirálnak több fajtája is elérhető: van hormonmentes és hormont kibocsátó változata is.
Mindkét típus fizikailag is akadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását, emellett a hormontartalmú spirál gesztagén hormon folyamatos kibocsátásával teremt kedvezőtlen feltételeket a beágyazódáshoz a méhnyálkahártya és a petevezetékek belső borításának megváltoztatásával. A spirál lehetősége sokszor csak szülés után merül fel, de érdemes tudni, hogy van olyan változata is, amelyet azoknak a nőknek fejlesztettek ki, akik még nem szültek.
Az előnyök mellett néhány hátránya is van a spirál alkalmazásának. A felhelyezése nagyon ritkán olyan szövődményekkel járhat, mint a méhfal sérülése, amikor az eszköz átszúrja, kilyukasztja a méh falát, valamint igen ritkán fertőzés is kialakulhat. A felhelyezés után, az első hónapokban a megszokottnál erősebb vérzés, valamint alhasi görcsök jelentkezhetnek. A hormontartalmú spirál azonban idővel jelentősen csökkenti a vérzés mennyiségét, akár teljesen meg is szűnhet a menstruáció, amely a spirál eltávolítása után visszatér. Ritkán előfordul, hogy az eszköz a felhelyezést követő hetekben kilökődik; ez a probléma főleg akkor gyakori, ha a szerkezetet közvetlenül szülés után helyezték fel.
Mint minden fogamzásgátló módszer, a spirál sem száz százalékig hatékony, ám a teherbeesés valószínűsége nagyon kicsi: egy év alatt 0-1% közötti az esélye. Ha a spirál mellett mégis létrejön a terhesség, a kihordásának - amennyiben az anya is úgy akarja - nincs akadálya.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ezért jó a kecsketej alapú tápszer

Speciális összetételének köszönhetően kíméli a baba gyomrát és szervezetét. Miért különleges a kecsketejből készült tápszer?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések