Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fogamzásgátlás a szoptatás alatt

Szerző: Kiss Virág

2019. április 29. | Frissítve: 2020. október 18.

Forrás: babaszoba.hu

Milyen fogamzásgátló lehetőségek állnak rendelkezésünkre a szülést követően, a szoptatási időszakban? Erről kérdeztük dr. Gullai Nóra szülész-nőgyógyászt.

Fogamzásgátlás a szoptatás alatt
Közvetlenül a szülés után a gyermekágy következik, amely a regeneráció időszaka. A hathetes kontrollvizsgálaton a nőgyógyász ellenőrzi a sebek gyógyulását, a méh, a gát és a méhnyak állapotát is. Fontos, hogy már a kontrollvizsgálat során átbeszéljük a fogamzásgátlás kérdését is az orvosunkkal, a szoptatás alatti fogamzásgátlás lehetőségeiről kérdeztem dr. Gullai Nóra szülész - nőgyógyászt.

Fogamzásgátlás egyénre szabottan

Tévhit, hogy szülés után, a szoptatás alatt nem foganhat meg egy újabb élet. Ha valaki rendszeresen szoptat és emellett még egyáltalán nem menstruál, az jelentősen csökkenti a teherbe esés esélyét, de ekkor sem tudhatjuk pontosan, mikor lesz peteérése. A szoptatás - ha valaki komolyan gondolja, hogy nem akar ismét teherbe esni - önmagában nem elegendő fogamzásgátló módszer. Nem javaslom, hogy csak erre támaszkodjon valaki. - figyelmeztet dr. Gullai Nóra.
Nagyon sokféle fogamzásgátló módszer áll a kismamák rendelkezésére, ugyanakkor ezek kiválasztása mindig az alapján történik, hogy kinek mik az igényei. Hol tart a családtervezésében? Hány éves? Milyen alapbetegségei vannak? Mindig figyelembe kell venni, melyek az egyéni preferenciái.

Sterilizáció

Végleges megoldást jelenthet például egy sokadik császármetszés esetén a tubasterilizáció (művi meddővé tétel), amelynek előnye, hogy tartós és megbízható fogamzásgátlást biztosít, hátránya, hogy nem visszafordítható. Ha sokadik császármetszésről beszélünk, akkor ez a lehetőség a szüléshez kötődően is szóba jöhet, vagyis a sterilizálást a császármetszéssel egy időben végzik el, de ha ilyesmit tervezünk, időben kell rá gondolnunk a hatályos jogi szabályozásnak megfelelően - tette hozzá Gullai doktornő. Mivel ez egy extrémebb beavatkozás, ezért ezzel viszonylag kevesen élnek.

Spirál

Hüvelyi szülés után akár közvetlenül is szóba jön az a lehetőség, hogy a kismamának feltesznek egy spirált. Hacsak nincs oka annak, hogy közvetlenül szülés után helyezzük fel az eszközt, érdemes egy kis időt várni, hiszen a szülés után közvetlenül nagyobb az esélye annak, hogy méhen belül elmozdul, kilökődik.
A spirál felhelyezése jó választás olyan esetben, amikor hosszú távú, költséghatékony és biztonságos fogamzásgátló módszert keresünk. Ha valaki tehát hosszú ideig vagy egyáltalán nem tervez további terhességet, annak érdemes lehet ezt a módszert választania, ha mégis meggondolná magát, az eszköz eltávolítását követően a fogamzóképesség hamar helyeráll.
A spirál évekre szóló fogamzásgátlási módszer, pontos használati ideje típustól és gyártmánytól függ. Jellemzőjük, hogy megakadályozzák a megtermékenyített petesejt beágyazódását, valamint megnehezítik a hímivarsejtek és a petesejt találkozását.
A hormontartalmú spirál a drágább opció, viszont számtalan előnnyel bír.
A hormontartalmú spirál sárgatesthormont tartalmaz, ami egyenletesen szabadul fel az eszközből és megváltoztatja a méhnyak nyák minőségét, elvékonyítja a méhnyálkahártyát, csökkenti a petevezetékek működését, ezáltal a fémtartalmú spirálhoz képest valamivel hatékonyabb a fogamzásgátlásban. Emellett csökkenti a menstruációs vérzés erősségét, valamint előnyökkel bír fájdalmas, görcsös menstruációk esetén is, ráadásul a menopauza felé közeledve a méhnyálkahártya védelmében és a vérzészavarok kezelésében is szerepe lehet. Szoptatás alatt mindkét forma használható.

Hormonális fogamzásgátlók

Szoptatás alatt szájon át szedhető hormontartalmú készítmények is szóba jöhetnek. Léteznek csak gesztagént tartalmazó készítmények, jellemzően ezeket szokták felírni szoptatás alatt, de kombinált (ösztrogén-gesztagén tartalmú) hormonális fogamzásgátlás is szóba jöhet. Ez utóbbiakat közvetlenül szülés után azért nem szokták javasolni, mert a gyermekágyban meglehetősen magas a trombózisrizikó (magasabb, mint terhesség alatt) és az ösztrogént is tartalmazó kombinált hormonális módszerek ezt a rizikót még jelentősen fokozzák. Még a legliberálisabb ajánlások is azt javasolják, hogy szülést követően legalább 3 hétig várjunk vele - figyelmeztet a doktornő.

Injekció és implantátum

A szoptatás alatt lehetőség van a csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátló injekció alkalmazására is. Az injekciót háromhavonta szükséges beadni.
Szintén jó megoldás lehet a Magyarországon kevéssé ismert, bőr alá ültethető fogamzásgátló implantátum. Ezt az implantátumot általában a felkar belső oldalára, a bőr alá helyezik (egy kis pálcikát kell elképzelni) és ebből szabadul fel a progeszteron. Az implantátum 3 évig használható.

Hormonmentes megoldások (hüvelyben ható fogamzásgátlók)

A legelterjedtebben használt hormonmentes megoldás az óvszer, amely helyesen használva a szoptatás alatt is megfelelő fogamzásgátlást nyújt, amennyiben a pár mindkét tagja számára megfelel. A fogamzásgátlás alternatívái között egyéb hormonmentes megoldások szintén szóba jöhetnek, bár ezek továbbra sem túl népszerűek a nők körében. A spermicid krémek, kúpok helyileg hatnak, és olyan anyagot tartalmaznak, melyek életképtelenné teszik a hüvelybe jutó spermiumokat.
Ezek egyik hátránya, hogy tervezést igényelnek, hiszen az együttlét előtt meghatározott időben fel kell őket helyezni, és csak egy bizonyos ideig hatnak, fontos tehát, hogy pontosan betartsuk a használati utasításban leírtakat, ez a körülményes használat pedig sokak számára elveheti az együttlétek spontaneitását.
Emellett előfordulhat az is, hogy e készítmények valamelyik hatóanyagára akár nő, akár a férfi érzékenyen reagál.

Naptármódszer, hőmérőzés, méhnyaknyák vizsgálata?

E természetes fogamzásgátló módszerek közös jellemzője, hogy a hölgyek igyekeznek meghatározni az ovuláció idejét, és a megtermékenyítésre alkalmas napokon a szexuális kapcsolattól tartózkodnak. "Általánosságban elmondható, hogy ezek a módszerek csökkentik ugyan a teherbe esés lehetőségét, ám nem tartjuk őket túl megbízhatónak, ezért inkább olyan pároknak javasolhatók, akiknél még tervbe van véve gyerek és azt sem bánják, ha váratlanul pozitív lesz a teszt" - figyelmeztet Gullai doktornő.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák