Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fluoridpótlás

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 8. | Frissítve: 2016. január 21.

Forrás: Kismama magazin

Ivóvizünk fluoridban szegény, ezért néhány gyerekorvos az első hónapoktól kezdve javasolja a fluoridpótlást cseppek vagy tabletta formájában.

Fluoridpótlás

Norvég felmérések szerint a fogszuvasodás jóval kisebb mértékű volt azoknál a gyerekeknél, akik évekig kaptak fluoridtablettát. A fogorvosok ezzel szemben úgy vélik, hatásosabb, ha a fluorid közvetlenül a fogra kerül, ezért fluoridos fogkrémet ajánlanak. Abban azonban mindenki egyetért, hogy bőséges édességfogyasztás, édes teáztatás, cumizás, hiányos fogápolás esetén a fluorid sem védi meg a fogakat a romlástól.
Ne használjunk fluoridtartalmú fogkrémet, amíg a csecsemő a zömét lenyeli - így ellenőrizhetetlen, mennyi kerül belőle a szervezetébe. Ha már ügyesen kiköpi a habot, elérkezik a valódi fogmosás ideje. Vásároljunk tejfogak ápolására készült gyermekfogkrémet, ennek ugyanis lényegesen alacsonyabb a fluoridtartalma. Ha a gyerekorvos a helyi ivóvíz alacsony fluoridtartalma miatt szükségesnek ítéli a fluoridpótlást, egyszerre csak egyféle módszert alkalmazzunk.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Fluorozott sóval a fogszuvasodás ellen
 • Így lesz szép a fogsorod
 • Baktériumok és gyerekkori fogszuvasodás

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések