Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fiús kérdés: hogy kell hátrahúzni?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. augusztus 29. | Frissítve: 2021. szeptember 2.

Forrás: gyogyhirek.hu

A fiús anyukák a baba megszületése után nem sokkal találkoznak azzal a kérdéssel, hogy hátra kell-e húzni a fitymát vagy sem, ha igen, akkor mégis milyen életkorban.

Fiús kérdés: hogy kell hátrahúzni?
Ahány embert megkérdez az anyuka, nagyjából annyi választ fog kapni arra a kérdésre, hogy hátra kell-e húzni a fitymát vagy sem, és ha igen, akkor mikor. Mást mond a nagyi, mást az orvos és mást a játszótéri anyukatársak.
Lássuk mit is kell tudni a kérdés megválaszolásához.
A fityma vagy más néven előbőr a hímvessző bőrének az a része, ami a makkot fedi.
Két dolgot is érdemes tisztázni: a letapadást és a szűkületet. A letapadás az, amikor a még a magzati korban a fityma és makk között kialakult összetapadás még nem oldódott fel. A fitymát egyáltalán nem vagy nem teljesen lehet hátrahúzni.
Fitymaszűkületről akkor beszélünk, amikor a fitymagyűrű annyira szűk, hogy a fityma nem húzható a makk mögé.
Amikor egy kisbaba megszületik, akkor a fityma teljesen hozzá van tapadva a makkhoz. Néhány hónap elteltével a fityma magától el kezd elválni a makktól, ekkor a tisztogatás megkezdhető. Ha a leválás 1-2 éves korig sem történik meg, akkor sem jelent problémát. Ez lehet egy lassú folyamat is.
Ha a fityma hátrahúzható, akkor napi rendszerességgel kell tisztán tartani. A műveletet óvatosan végezzük, mindig csak annyira toljuk lejjebb a fitymát, amennyire enged. Nem szabad egyszerre az egészet, mert az fájdalmat okoz a babának. A hátrahúzást nem szabad erőltetni, mert a fityma berepedhet, ami hegesedést és szűkületet okozhat.
Ha nem megfelelően történik a tisztítás, akkor a fityma alatt felgyűlik a váladék, az ún. szmegma (fehér, faggyúszerű), és gyulladást is okozhat.
Amikor már nagyobbacska a gyermek és szobatiszta, akkor meg kell tanítani neki, hogy fürdéskor a fitymát mindig hátra kell húzni, szappannal alaposan meg kell mosni a fütyijét. Minden pisilésnél pedig addig kell hátrahúzni a fitymát, amíg a letapadás engedi, pisilés után pedig vissza kell húzni a bőrt. Pisilés után itassák fel a vizeletcseppeket, mert a fityma alá kerülve gyulladást okozhatnak.
Jó tudni!
Ha a vizelet csepegve távozik vagy vékony sugárban, esetleg a fitymazsák megduzzad, akkor orvoshoz kell menni. Fontos tudni, hogy a vizeletürítés akkor normális, ha legalább egy gyufaszálnyi vastagságban jön a vizelet.
Ha szűkület van, akkor 4-5 éves korban kortikoszteroid tartalmú kenőccsel és a fityma gyengéd tágításával jelentős javulást lehet elérni. A kenőcsöt természetesen orvos írja fel. Ha ez nem hatásos, akkor műtéti megoldások jöhetnek szóba, esetleg plasztika ill. körülmetélés. Ezeket a beavatkozásokat altatásban végzik.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések