Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fiúk nemi szerve: hogy kell szakszerűen tisztítani?

Szerző: Kiss Virág

2017. november 17. | Frissítve: 2020. április 9.

Forrás: babaszoba.hu

A fiúk nemi szervének és környékének ápolása és tisztítása a napi rutin rész kell, hogy legyen. Mire kell, hogy ügylejünk ennél a kényes feladatnál?

Fiúk nemi szerve: hogy kell szakszerűen tisztítani?

A legtöbb újszülöttnél megfigyelhető, hogy a fityma belső felszíne a hímvessző makkjával össze van nőve. Ez teljesen természetes jelenség, ugyanakkor a legtöbb anyukát bizonytalansággal tölti el, hiszen a gyermek nemi szervének tisztán tartása nehézkesnek tűnhet.
Jó tudni, hogy ezt a természetes letapadást nem szabad a fityma erőltetett hátrahúzásával megszüntetni, mert egyrészt fájdalmat okozunk vele a gyermeknek, másrészt a fityma berepedéséhez és hegesedéséhez vezethet, ami a későbbiekben komoly problémákat okoz.

Akkor miként tisztítsuk?

Csecsemők esetében pelenkacserekor először óvatosan töröljük át a heréket, majd a pénisz hátát. Ehhez használjunk alkohol-, színezék- és illatanyagmentes popsitörlőt. Érzékenyebb bőrű gyermekeknél egy puha kendővel történő langyos vizes lemosás a legmegfelelőbb. Ezt követi a fityma ápolása.
Kb. a gyermek kétéves koráig tulajdonképpen csak annyi a dolgunk, hogy ameddig a szövet engedi - a bőrt finoman hátrahúzva - egy nedves vattadarabbal vagy gézlappal óvatosan áttöröljük a gyermek nemi szervét. A pisi- és kakimaradványok valamint a finom redőkben megbújó popsikrém maradványok eltávolítása minden alkalommal fontos feladat.
Az esti fürdetéskor szintén ismételjük meg ezt a műveletet. Itt is ügyeljünk arra, hogy csak addig szabad a bőrt felhúzni (gyengéden és mindenféle erőltetés nélkül), amíg engedi. Ha nem jön fel a bőr, nem baj, ne erőltessük!
Mivel az érzékeny gyermekeknél könnyen gyulladást okozhatnak a tusfürdőkben, babafürdetőkben található vegyi anyagok - ami a későbbiekben szintén letapadást eredményezhet -, ezért csak langyos vízzel történjen kezdetben e tisztítás. Fontos, hogy a 2-3 éves korú gyermekben is tudatosuljon ennek a műveletnek a fontossága.
Szintén tanítsuk meg azt, hogy a fürdést követően, a fityma alatti területen óvatosan fel kell itatni a vizet is minden alkalommal!

Mit tegyek, ha begyulladt a fityma?

Az életkor előrehaladtával a fityma belső lemeze és a makk hámja spontán elkezd egymástól elválni, így a fityma hátrahúzható lesz. Ennek a két rétegnek az elválását az ún. szmegma segíti elő, ami a faggyúmirigyek váladékából és az elszarusodó, leváló hámsejtekből képződik. Ez tehát egy megkeményedett, fehér váladék, ami akkor okozhat galibát, ha túl sok termelődik belőle, és a letapadt fityma mögül nem tud kiürülni.
Ilyenkor előfordulhat, hogy ez felgyülemlett váladék befertőződik és gennyes fitymazsákgyulladás alakul ki. Amennyiben a gyulladás gyanúja felmerül, mindenképpen keressük fel a gyermekorvost, aki segít a további teendőkben, és megfelelő szakorvoshoz irányíthat bennünket. Mivel a fityma gyulladása hegesedéssel gyógyulhat, ami valódi fitymaszűkülethez vezethet, így ne halogassuk az orvos felkeresését!
Amennyiben nincs ilyen gyulladásos panasz, és gyermek vizeletürítése is megfelelő, akkor nem kell sürgetni a fityma hátrahúzását.

Önállóan

Nagyjából 5-6 éves korra, amikorra a letapadás természetes oldódása többnyire már megtörtént, ezt a műveletet már bátran rábízhatjuk a fiúgyermekre. Türelmesen mutassuk és tanítsuk meg neki a fityma tisztítását, és ellenőrizzük, hogy helyesen végzi-e. Válasszunk számára semleges, illatanyagoktól mentes szappant, hogy az érzékeny bőrt ne tegyük ki irritációnak!
A nemi szervek tisztítása is olyan természetes része kell, hogy legyen a fiúgyermek higiéniájának, mint a fogmosás! Kezeljük bátran, magabiztosan a dolgot!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések