Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fiúgondok

Szerző: Babaszoba.hu

2002. szeptember 26. | Frissítve: 2016. október 25.

Forrás: Egészségtükör

A hirtelen kialakuló herefájdalom hátterében legtöbbször gyermekurológiai ellátást igénylő elváltozás van.

Fiúgondok

A baj megállapításakor azonban nem egyszer nehéz feladat elé kerül az orvos, mivel több kórkép is hasonló panaszokkal, tünetekkel jár, és sokszor a radiológiai vizsgálatok (pl. ultrahangvizsgálat, a herekeringés úgynevezett Color Doppler-vizsgálata) eredményének birtokában is nehéz tisztázni a háttérben rejlő okot.
Ezek a panaszok bármely életkorban jelentkezhetnek, ugyanakkor a gyermek kora segítségünkre lehet abban, hogy mely betegségre gondoljunk. A tünetek közül az első a fájdalom szokott lenni. Nehézséget jelenthet a diagnosztizálás (és a gyógykezelés megkezdése) szempontjából, hogy olykor a gyermek későn jelzi szüleinek panaszait, tüneteit.
Néha a már megbetegedett herét ért kisebb ütés, rúgás kapcsán derül ki a fájdalom, és a fiú és családja úgy gondolja, hogy a "baleset" károsította a herét, pedig csak így vált ismertté a hereelváltozás. Más esetben - különösen serdülőknél - az érzékeny lelkű fiú szégyelli, hogy nemi szervi betegsége van, ezért nem szól szüleinek vagy az iskolaorvosnak, és bízik abban, hogy kezelés nélkül is megszűnnek panaszai. Ez sajnos a gyógyítás lehetőségeit sokszor hátrányosan befolyásolja, mert egyes kórképek esetén nemcsak a napok, hanem szinte az órák is számítanak.

Milyen tünetek szokták kísérni a herefájdalmat?

A tünetek általában azonosak a leggyakrabban előforduló kórképekben: a here és mellékhere fájdalma, nyomásérzékenység, a herezacskó egyik felének duzzanata, a herezacskó bőrének pírja, duzzanata. A fájdalom néha oly heves, hogy a vizsgálat (tapintás) alkalmával a gyermek az orvos kezét ellöki, nem engedi meg, hogy megtapintsa a herét. A duzzanat, a bőrpír mértéke is változó lehet - a kisfokú duzzanattól egészen az olyan hatalmas méretet öltő elváltozásig, hogy már járni is alig tud a megnagyobbodott here miatt a gyermek.
Milyen betegségek okozzák a hevenyen kialakuló herefájdalmat?
Leggyakrabban három kórkép valamelyike húzódik meg a panasz mögött:
  • A here kocsánycsavarodása.
  • A herefüggelék kocsánycsavarodása.
  • Heveny mellékhere-gyulladás.

A here kocsánycsavarodása

Ez a kórkép, melyben a panaszok fellépte után haladéktalanul szükséges az orvosi beavatkozás. A gyorsaság itt sorsdöntő lehet a here életképességének megmentése szempontjából. A here kocsánycsavarodása serdülőkben gyakrabban, 10 éves kor alatt ritkán fordul elő. Úgy jön létre, hogy a herét függesztő képletek lazák, ennek következtében a here a herezacskóban meg tud fordulni. A herekocsányban lévő erek leszorítódnak, a vérkeringés a herében megszűnik.
A here elhalása megelőzhető, ha a műtét késedelem nélkül, időben megtörténik. Ennek során a herét eredeti helyzetébe visszafordítjuk, és ebben az állapotban rögzítjük, nehogy ismét csavarodás történhessen. Sajnos, ha a beteg késve jelentkezik, és a here már elhalt, azt el kell távolítanunk.
Az ellenoldali herén megelőző jelleggel végzendő kisebb műtétet (a here rögzítése) is ajánljuk ilyenkor a szülőknek, mert a megfigyelések szerint a csavarodásra való hajlam a másik oldalon is megvan. Ezért rendkívül fontos annak biztosítása, hogy ne fordulhasson elő ugyanilyen kórkép a másik herén. Meg kell még említeni azt is, hogy ez a jelenség nemcsak serdülőkorban, hanem újszülötteknél is előfordulhat, és ilyenkor akár egynapos babánál is elvégezzük a műtétet.

A herefüggelék kocsánycsavarodása

Ez a betegség az, amelyik a felsorolt három kórkép közül viszonylag kedvezőbb lefolyású, és a következményeket tekintve kisebb veszélyt rejt magában. A herefüggelék a here felső pólusához csatlakozó, kb. 0,5-1 cm hosszúságú, 1-2 mm széles képlet, melynek élettani jelentősége nincs, de megtekeredése esetén igen fájdalmassá válik, és a tünetek, panaszok a megtévesztésig utánozhatják a herekocsány-csavarodás képét. Eltávolítása kis megterhelést jelentő műtét, és a gyermek már másnap gyógyultan távozik a kórházból.

Heveny mellékhere-gyulladás

A heveny mellékhere-gyulladás bakteriális fertőződés következtében jön létre, elsősorban serdülőkben. A fent leírt tünetek kísérik, melyekhez általában láz is csatlakozik. A duzzanat igen nagyfokú. A kezelés: szigorú ágynyugalom, borogatás, széles spektrumú antibiotikum adása. Az ágynyugalom a teljes gyógyulásig szükséges, mert ha a mellékhere-gyulladás nem gyógyul teljesen, hegesedés révén az ondóutak elzáródása következhet be.
Összefoglalva:
Igen lényeges tehát, hogy herefájdalom esetén haladéktalanul gyermekurológiai vizsgálatra vigyék el a gyermeket, hogy az ellátás időben megtörténhessen. A vizsgálatra éhgyomorral kell jelentkezni, hiszen lehetséges, hogy azonnali műtét végzése válik szükségessé. Ha a gyermek időben kerül műtétre, joggal bízhatunk abban, hogy a sikeres műtéttel a here életképessége megmenthető, és ezzel a teljes gyógyulás biztosítható.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ezért jó a kecsketej alapú tápszer

Speciális összetételének köszönhetően kíméli a baba gyomrát és szervezetét. Miért különleges a kecsketejből készült tápszer?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések