Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Figyelmetlenségből adagolták túl a D-vitamint a szülők

Szerző: Babaszoba.hu

2019. április 8.

Forrás: OGYÉI

Szülői figyelmetlenség miatt veszélyes dózist, körülbelül 8000-16000 NE D-vitamint kaptak a kórházba került babák.

Pumpás cseppentővel adagolták túl a D-vitamint
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felé érkezett lakossági felhívás a speciális gyógyászati célra szánt tápszerként forgalmazott, pumpás cseppentővel ellátott, Eurovit D vitamin cseppekkel kapcsolatban.
Az OGYÉI közleménye szerint  szülői figyelmetlenség miatt a Eurovit D vitamin cseppek készítményből  a javasoltnál veszélyesen nagyobb adagot (8000-16000 NE-t) kaptak egyes csecsemők.

Egy csepp helyett egy pumpás csepp

A túladagolást az okozta, hogy bár az adagolási útmutató szerint naponta 1 cseppet kell adni a babáknak 3 éves korig, a kórházba került csecsemők 1 csepp helyett napi 1 pumpás cseppentőnyi adagot kaptak, ami 20-40 cseppnek felel meg.
A pumpás cseppentős kiszerelés forgalmazása 2018 decemberében megszűnt, és egy cseppentővel ellátott terméket hoztak forgalomba, de ennek ellenére előfordulhat, hogy most is alkalmazásban van a korábbi pumpás cseppentővel ellátott tápszert.
Pumpás cseppentővel ellátva, forgalmazása megszűnt 2018. december
A jelenleg is forgalomban lévő cseppentős (jó) változat
Csecsemők és kisgyermekek esetében különösen fontos betartani a napi ajánlott mennyiséget, mert fokozott a túladagolás veszélye. Ha túladagolás gyanúja merül fel, azonnali orvosi segítséget kell kérni. A túladagolás tünetei: étvágytalanság, hányás, székrekedés, hasfájás, a súlynövekedés leállása vagy lassulása.
A biztonságosan bevihető napi mennyiség felső határa így néz ki:
Csecsemőknél: 1000 NE
Gyermekek 1-6 éves korig: 2000 NE
6-18 éves korig: 4000 NE
Felnőtteknél: 4000 NE
Elhízott felnőtteknél: 4000 NE
Terheseknél: 4000 NE
Ugyanakkor szem előtt kell tartani azt is, hogy a D-vitamin hiánya a csontképzés zavarát, a csontállomány elégtelen kialakulását eredményezi, ezért fontos a D-vitamin adagolása a csecsemőknek, gyerekeknek. A D-vitamin adagolást minden esetben a gyermekorvos utasítását követve kell elvégezni csecsemők vagy három év alatti kisgyermekek részére.
Kapcsolódó cikkeink D-vitamin témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések