Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Figyeljen oda, mert túlsúlyhoz vezethet a cumisüvegből való táplálás!

Szerző: Babaszoba.hu

2010. június 15. | Frissítve: 2014. április 8.

Forrás: Medipress

A szoptatott csecsemők kevesebbet esznek kisgyerekkorban, mint cumisüvegből táplált társaik, derül ki egy kutatásból.

"A táplálékfelvétel ezen önkorlátozása magyarázatot ad arra, hogy a korábbi kutatások miért találtak az anyatejjel tápláltakat között kevesebb túlsúlyos gyereket. A táplálékfelvétel mennyiségi kontrollja függ a táplálás módjától" - nyilatkozta Dr. Ruowei Li a kutatás vezetője, az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) járványügyi szakorvosa.

Minél hosszabb ideig táplálnak egy gyermeket cumisüvegből, annál valószínűbb, hogy egy egész üveggel megiszik a későbbiekben. A csecsemőkornak fontos szerepe van a szabályozásban, nagyon sok korábbi kutatás igazolta, hogy a növekedés és gyors testsúlygyarapodás kihat a későbbi testsúlyra - a kövérség megelőzését már csecsemőkorban el kell kezdeni.
A kutatás eredményeit online május 10-én közölték, míg nyomtatott formában a Pediatrics júniusi számában jelent meg. A kutatásba 1250 érett újszülöttet vontak be, akiknek születési súlya a 2500 grammot meghaladta. Az édesanyák a csecsemők egy éves koráig havonta töltöttek ki kérdőívet a csecsemők táplálásáról, fél éves koruktól a pohár illetve cumisüveg kiürítéséről.

Az egy hónapos csecsemők 52 százalékát kizárólag szoptatták, 41 százalékuk tápszert kapott. 7 százalék lefejt tejet vagy egyéb tejet kapott. A csecsemőket hat hónapos korukban 27 százalékban kizárólag szoptatták, míg 66 százalékukat tápszerrel táplálták. A csecsemőkorban kizárólagosan szoptatott csecsemők 27 százaléka ürítette ki üvegét vagy poharát a későbbiekben, a csak cumisüvegből tápláltak 68 százaléka tett így, míg a cumisüvegből és mellről is tápláltak 54 százaléka ürítette ki őket.

Li szerint ennek számos oka lehet. A szoptatás a csecsemő igényei szerint történik, az anya nem látja, hogy mennyit szopik gyermeke, míg a cumiból szopást a gondozó szabályozza, így gyakran túletetéshez vezet. Ugyanakkor az anyatej nemcsak szoptatásról szoptatásra változik - az édesanya étkezésétől függően-, hanem szoptatás közben is. A tej zsírtartalma megnő a szoptatás végére, ami jelzés a csecsemő számára, hogy ideje a szopást abbahagyni. A tejleadó reflex beindulásáig a csecsemő csak szopik, de tej nem ürül, míg ilyen időszak nincs az üvegből táplálás esetén.

Dr. Deborah Campbell, a New York-i Montefiore Children's Hospital neonatológiájának igazgatója szerint ez egy újabb kutatás, amely a szoptatás fontosságát hangsúlyozza. Cambell szerint ha nem tudunk szoptatni, fontos, hogy megtanuljuk felismerni a csecsemők jelzéseit- jóllakottan elfordítják fejüket vagy kiöltik nyelvüket-, és tartsuk is ezeket tiszteletben, hiszen amikor cumisüvegből tápláljuk a csecsemőket, gyakran túlhajszoljuk a babákat, és nem hagyjuk, hogy saját maguk befolyásolják táplálékfelvételüket.

Li egyetért ezzel, szerinte "a szoptatás kell legyen az elsődlegesen választandó táplálási mód, ha lehetséges, amennyiben nem az, óvakodjunk a túltáplálástól. Figyeljük a gyermek jelzéseit, hiszen a csecsemőknek veleszületett képességük van a tejfelvételük szabályozására."
Regisztáció

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések